Pericol real de catastrofă nucleară în Japonia. UE, în alertă
Incendiul care s-a produs în interiorul centralei, a fost stins în câteva ore şi nu s-a putut observa din afară, spre deosebire de ultimele trei explozii.
Premierul japonez, Naoto Kan, a anunţat că nivelul de radioactivitate a crescut considerabil la complexul nuclear şi le-a cerut persoanelor care locuiesc în zona centralei să rămână în casă, potrivit AFP.
În condiţiile în care Japonia luptă pentru a preveni o catastrofă nucleară, mai multe state din Uniunea Europeană şi-au intensificat măsurile de evaluare a centralelor lor nucleare, potrivit 9am.ro.
În Germania, cancelarul German Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coaliţiei guvernamentale de prelungire a duratei de funcţionare a centralelor nucleare învechite. Merkel a declarat sâmbată că centralele din Germania sunt sigure, iar ţara nu riscă un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia.
Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elveţian pentru siguranţă nucleară a fost solicitat să facă verificări la centralele nucleare existente deja în Elveţia.
În Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anunţat că va fi verificată siguranţa reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viaţă a centralelor sale atomice.
Secretarul pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că a comandat inspectorului pentru energie nucleară un raport cuprinzător privind implicaţiile situaţiei din Japonia şi lecţiile care trebuie învăţate.
La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, că un summit special al UE privind siguranţa nucleară ar trebui să analizeze toate consecinţele legale, tehnice, economice şi politice ale crizei din Japonia.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!