Pericol real de catastrofă nucleară în Japonia. UE, în alertă

Incendiul care s-a produs în interiorul centralei, a fost stins în câteva ore şi nu s-a putut observa din afară, spre deosebire de ultimele trei explozii.
Premierul japonez, Naoto Kan, a anunţat că nivelul de radioactivitate a crescut considerabil la complexul nuclear şi le-a cerut persoanelor care locuiesc în zona centralei să rămână în casă, potrivit AFP.
În condiţiile în care Japonia luptă pentru a preveni o catastrofă nucleară, mai multe state din Uniunea Europeană şi-au intensificat măsurile de evaluare a centralelor lor nucleare, potrivit 9am.ro.
În Germania, cancelarul German Angela Merkel a suspendat un acord anterior al coaliţiei guvernamentale de prelungire a duratei de funcţionare a centralelor nucleare învechite. Merkel a declarat sâmbată că centralele din Germania sunt sigure, iar ţara nu riscă un cutremur serios sau un tsunami de tipul celor din Japonia.
Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elveţian pentru siguranţă nucleară a fost solicitat să facă verificări la centralele nucleare existente deja în Elveţia.
În Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anunţat că va fi verificată siguranţa reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viaţă a centralelor sale atomice.
Secretarul pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că a comandat inspectorului pentru energie nucleară un raport cuprinzător privind implicaţiile situaţiei din Japonia şi lecţiile care trebuie învăţate.
La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, că un summit special al UE privind siguranţa nucleară ar trebui să analizeze toate consecinţele legale, tehnice, economice şi politice ale crizei din Japonia.
Timpul.md