Social

Permisele, mai rau ca vizele

Luni, in conformitate cu Acordul privind micul trafic de frontiera, semnat intre Guvernul RM si cel al Romaniei, si care a intrat in vigoare la 26 februarie 2010, a inceput eliberarea permiselor de mic trafic pentru cetatenii moldoveni.

Dis-de-dimineata, in fata Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau de pe Vlaicu Parcalab, 39, se adunase mai multa lume. Unii au venit de la Cahul, Vulcanesti, Ungheni, altii – de la Briceni, Lipcani, Edinet. Fetele lor iradiau de bucurie, fiind mandri de faptul ca, de azi inainte, vor putea trece liber hotarul de la Prut, de unde a fost scoasa si sarma ghimpata. Bucuria, insa, le-a cazut in scarba, cand au dat de un panou cu lista actelor ce urmeaza a fi prezentate pentru a obtine un permis de trecere libera peste Prut, in raza celor 50 km. Unde mai pui ca unii dintre solicitanti au venit doar cu buletinul de identitate si pasaportul in buzunar…

Elena Zidu, in varsta de 66 de ani, a venit la Chisinau tocmai de la Giurgiulesti, localitate aflata la o distanta de doar sapte kilometri de Prut. „Am venit numai cu buletinul si pasaportul. Nu stiam ca trebuie sa prezint si alte acte. Am pierdut ziua degeaba. Cu pensia mea de 500 de lei nu pot sa ma descurc, iar, avand permis, as vinde cate ceva din surplusurile agricole din gospodarie si mi-as mai ajuta cei cinci copii si nepotii. Apoi, m-as duce la rudele mele din Braila”, ne spune femeia. O alta femeie – Ecaterina Croitoru din Onesti, Hancesti, in varsta de 59 de ani – ne-a spus ca a avut viza, dar ca aceasta a expirat in septembrie trecut. „Viza am avut, dar n-am avut si 500 de euro, care ni se cer.

Dar de unde sa iau eu acesti bani, cand primesc o pensie de 400 de lei?”, se frasuia ea, spunand ca vara mergea la Husi, la rude, unde isi gasea de lucru, la camp – la prasit, la plivit, la cules -, munca fiind mai platita acolo… Si Vladimir Basiu, de 63 de ani, din Marandeni, Falesti, ne-a spus ca viseaza sa treaca Prutul, ca sa-si vanda produsele agricole pe piata din Iasi, unde a comercializat de mai multe ori si de unde se intorcea cu cumparaturi pentru copii si nepoti… Multi dintre cei prezenti au ramas dezamagiti afland ca un permis e mai greu de obtinut decat o viza, iar spatiul de calatorie este destul de limitat, fiindca, pentru a merge mai departe de zona de frontiera, ai nevoie de viza…

Solicitat de TIMPUL, consulul Petru Litiu, seful Sectiei permise pentru micul trafic de frontiera, ne-a spus ca, din pacate, cetatenii nu sunt bine informati despre actele pe care trebuie sa le prezinte. „Noi am oferit toate informatiile pe care le-am avut la moment si abia sambata am pus la dispozitie toate documentele ce justifica temeinicia deplasarii in Romania. Multi dintre cetateni, insa, n-au ajuns in posesia lor decat duminica sau luni”, ne-a declarat el. La ora 13.00, cand ne mai aflam acolo, consulul ne-a spus ca au fost primite actele de la 35 de persoane. Daca luam in calcul ca de micul trafic de frontiera beneficiaza peste un milion de persoane, cu un asemenea ritm, pana la obtinerea unui permis de calatorie e-o cale tare lunga…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *