Persoanele în etate îşi doresc un trai decent şi sănătos
La 1 octombrie a fost marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice. Această zi a fost stabilită prin rezoluţia Naţiunilor Unite nr. 45/106/14.12.1990, prilej cu care, în fiecare an, în toată lumea au loc manifestări dedicate persoanelor de vârsta a treia.
Anul acesta, în toată lumea au fost puse în discuţie problemele cu care se confruntă oamenii în etate şi a fost organizată campania cu genericul „Vârsta cere acţiuni”. Este prima campanie globală, care dă posibilitate persoanelor în etate să interacţioneze cu autorităţile şi să-şi expună punctul lor de vedere asupra modului în care pot obţine un trai decent şi sănătos.
În cadrul acestei campanii, delegaţii ale persoanelor în etate din 50 de ţări din lume se întrunesc cu reprezentanţii guvernelor pentru a găsi împreună soluţii. În anul 2010, campania „Vârsta cere acţiuni” se desfăşoară sub acelaşi drapel şi cu o tematică comună – „Persoanele în etate şi atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”. În semn de susţinere a articolului 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care spune că „toţi oamenii se nasc liberi, egali în drepturi şi cu aceeaşi demnitate”, delegaţiile din întreaga lume ridică degetul arătător (care înseamnă cifra 1) şi realizează fotografii cu aceste imagini.
În context, şi în Republica Moldova a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Vârsta cere acţiuni”, la care au participat delegaţi ale persoanelor în vârstă din 14 ONG-uri din ţară şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Economiei, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Ambasadei Marii Britanii la Chişinău.
Participanţii la masa rotundă au reafirmat faptul că „este nevoie de a întreprinde măsuri pentru persoanele în etate, pentru a le recunoaşte drepturile şi contribuţia valoroasă la dezvoltarea societăţii”. Din păcate, situaţia social-economică din ţară a influenţat calitatea vieţii persoanelor în etate şi ele s-au pomenit a fi una dintre cele mai vulnerabile pături sociale. Situaţia creată nu a permis nici autorităţilor să ofere sprijinul pe care îl merită persoanele vârstnice. Valentina Buliga, ministra Muncii şi Protecţiei Sociale, prezentă la eveniment, a informat participanţii despre sistemul de asistenţă socială şi cel de asigurări sociale şi despre prestaţiile la care au dreptul persoanele în etate.
La sfârşitul evenimentului, participanţii au avut ocazia să viziteze o expoziţie de fotografii şi desene ce reflectă viaţa vârstnicilor din Republica Moldova. Au asistat la un concert de binefacere cu participarea interpretei Geta Burlacu.
Evenimentul a fost organizat de HelpAge International, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în colaborare cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.
Structura populaţiei pe vârste
Structura pe vârste a populaţiei poartă amprenta caracteristică unui proces de îmbătrânire demografică, în special din cauza scăderii natalităţii, ceea ce a determinat reducerea absolută şi relativă a populaţiei tinere. Comparativ cu 1 ianuarie 2000, se remarcă reducerea ponderii populaţiei tinere (de 0-14 ani) de la 23,8% la 16,7% (-270,3 mii persoane) şi creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de la 9,4% la 10,1% (+19,1 mii persoane), inclusiv de 85 ani şi peste – de la 0,45% la 0,69% (+9 mii persoane). Se estimează că valul de îmbătrânire considerabilă se va produce începând cu anul 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!