Personaje controversate la alegerile locale din R.Moldova: În Orhei – un afacerist vinovat de dispariția unui miliard de dolari. La Bălți – unul cu 16 dosare penale
Ilan Shor a câștigat alegerile locale din Orhei din partea Mișcării Social-Politice "Ravnopravie". Potrivit primelor rezultate, controversatul om de afaceri a obținut 62% dintre voturile locuitorilor din Orhei.
Afaceristul este principalul suspect în scandalul ”Furtul Secolului” care a izbucnit în momentul în care Banca Centrală a Moldovei a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.
Raportul Kroll stabilește clar că omul de afaceri Ilan Shor este principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci pe care le controla. Documentul ajunge la concluzia că acesta stă în spatele unor acțiuni ”clare prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci menționate.
Și la Băți, câștigător este tot un persoanaj controversat. Potrivit aceiași surse, Renato Usatîi, candidat din formațiunea Partidul Nostru, a obținut 72%.
În luna noiembrie, partidul său, Patria, a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare, iar Usatîi a fugit în Rusia. Omul de afaceri susține că este victima unui scenariu politic, deși autoritățile au deschis mai multe dosare penale și intenționează să-l aresteze.
Politicianul a fost acuzat că şi-ar fi finanţat campania parlamentară din fonduri primite ilegal din Rusia. De asemenea, acesta a declarat că autorităţile moldovene ar fi deschis împotriva sa 16 dosare penale.
Ziare.com scrie că oraşe mari din R. Moldova au intrat pe mâna a doi milionari controversaţi, în urmă alegerilor locale de duminică. Publicația reamintește că s-a scris şi despre relaţiile lui Usatii cu lumea criminală. Pe lângă o fotografie în care apare alături de Grigore Karamalak (Bulgaru’), în 2013, Usatii a apărut în trei înregistrări telefonice din iarnă 2011-2012, vorbind cu şi despre lideri din lumea interlopă.
Certurile din alianța proeuropeană, scandalurile de corupție, incapacitatea de a reforma țara și de a crește nivelul de trai au adus un rezultat așteptat la alegerile locale din Republica Moldova, unde politicienii proruși au obținut rezultate foarte bune, titrează realitatea.net.
Rezultat șocant la Orhei, "un nou Lukașenko" la Bălți
Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de către premierul Chiril Gaburici și în contextul crizei financiare generate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.
Cu atât mai interesantă este victoria electorală a principalului suspect în cazul dispariției miliardului, omul de afaceri prorus Ilan Shor, care a câștigat primăria orașului Orhei cu aproape 62%. Shor este cercetat de autoritățile din Republica Moldova în dosarul banilor dispăruți din bănci.
Totuşi Ilan Shor va trebui să guverneze cu un consiliu local ce va fi format de o majoritate proeuropeană – PD, PLDM, PL.
La Bălți, al doilea oraș al țării, victoria lui Renato Usatîi, un alt prieten al Moscovei, era așteptată. El s-a impus cu nu mai puțin de 72,46%, iar gruparea sa, Partidul Nostru, are majoritatea și în Consiliul Municipal. "Întoarcem țara poporului", a spus Usatîi în discursul de după anunțarea rezultatelor. "Oraşului Bălţi îi trebuie un om gospodar, un al doilea Lukaşenko", a adăugat el.
Tinerii nu au venit la vot
Rata de participare la cele 1.977 secţii de votare a fost de 48,87%, cu 11% mai redusă decât la precedentele alegeri locale. Comentatorii din Republica Moldova au observat că marii absenți de la urne au fost tinerii.
Cel mai bun exemplu este CHișinăul. Comisia Electorală Centrală a arătat că, din cei circa 1 386 180 alegători care și-au exercitat dreptul la vot la alegerile locale, 3,00% au vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. 21,95 % sau 304,300 alegători au între 21 și 35 de ani, 24,00 % sau 332,748 alegători au vîrsta cuprinsă între 35 și 50 de ani.
Cei mai mulți votanți – 51,05% sau 707,612 alegători au peste 50 de ani.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!