Personalitatea zilei. Emanuil Gavriliță
A fost un avocat, jurnalist și om politic din Basarabia. Și-a făcut studiile la Chișinău, Moscova, Viena și Berlin. În satul Băxani a înființat o școală și o bibliotecă pentru copiii de țărani.
Avocatul Emanuil Gavriliță, sprijinit de Constantin Stere, a înființat și a fost directorul ziarului Basarabia, care a apărut la Chișinău între anii 1906-1907, prima publicație periodică de limba română din provincia Basarabia.Emanuil Gavriliță s-a stins din viață în 1910 la Băxani.
În perioada interbelică a existat un bust „Emanuil Gavriliţă”, executat de sculptorul Alexandru Plămădeală, turnat în bronz la Bucureşti, la 1935. Iniţiativa realizării lui s-a născut în 1931, când Chişinăul sărbătorea 25 de ani de la apariţia ziarului „Basarabia”. La şedinţa festivă, din 22 noiembrie, se înfiinţase un Comitet pentru ridicarea bustului „Emanuil Gavriliţă”, prezidat de ministrul Basarabiei, generalul Râşcanu. Ce motive obiective şi subiective o fi existat, dar se pare că bustul nu a mai fost expus într-un spaţiu public, deşi fusese realizat tocmai în acest scop. Accentuăm, bustul nu a fost distrus în 1940 de autorităţile sovietice, care ocupaseră între timp Basarabia, după cum rezultă din unele surse contemporane. În 1941, după revenirea administraţiei româneşti, el a fost regăsit, într-o stare bună, şi oferit Primăriei municipiului Chişinău, care şi-a propus să-i asigure „un loc de onoare în cuprinsul Municipiului”. La 1944 bustul lui E. Gavriliţă a fost evacuat la Craiova, alături de alte bunuri ale Primăriei. Soarta lui ulterioară este necunoscută.
Sursa: wikipedia, monument.blogspot.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!