Pese 70 de mii de români din Basarabia care au redobândit recent cetățenia, nu pot depune jurământul din cauza Consulatelor care nu lucrează în regim normal
Peste 70 de mii de moldoveni așteaptă câte un an să fie programați la Consulatele României din Republica Moldova: a fost lansată o petiție publică pentru asigurarea accesului în regim normal la serviciile consulare
Compania de consultanță juridică în acte românești din Republica Moldova, JustConsult, a inițiat o petiție publică către autoritățile României, în particular către Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe, prin care este solicitată restabilirea prestării în regim normal a serviciilor la Consulatele României de la Chișinău, Bălți și Cahul. Până la acest moment, adresarea a fost semnată de peste 1600 de persoane online și peste 500 de persoane au semnat fizic.
Petiția vine în susținerea și apărarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, care au solicitat redobândirea cetățeniei române în baza Legii nr.21 din 01.03.1991, republicată în 2020, art. 11, dar și a cetățenilor care deja și-au redobândit cetățenia română, fiind în proces de perfectare a actelor.
Principala solicitare ține de implementarea unor acțiuni relevante din partea Ministerului Afacerilor Externe al României și a altor autorități competente pentru a restabili termenii rezonabili de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova, similari celor de până la 16 martie 2020, când a fost anunțată starea de urgență națională, cauzată de pandemia COVID-19.
La moment, pe motiv că sistemul de programări online și de analiză a cererilor la serviciile Consulatelor din Chișinău, Bălți și Cahul funcționează extrem de dificil, peste 70 de mii de persoane, care prin ordinul Autorității Naționale în Cetățenie a României (ANC) și-au redobândit cetățenia română, nu au posibilitatea să depună jurământul de credință în termenul legal stabilit de 6 luni.
„Începând cu data de 16 martie 2020 a fost declarată stare de urgență la nivel național, atât în Republica Moldova cât și în România. Drept efect, activitatea Oficiilor Consulare ale României în Republica Moldova a fost sistată în perioada 16 martie – 27 iulie 2020. Din data de 27 iulie 2020, treptat s-a reluat activitatea Consulatelor, însă în regim limitat. În această perioadă însă au fost emise 410 ordine ale ANC privind acordarea cetățeniei române unui număr de 70712 persoane. Din tot acest flux de cetățeni, majoritatea absolută își are domiciliul în Republica Moldova, iar depunerea jurământului de credință de către acești cetățeni, conform principiului teritorialității și încadrarea în termenul legal stabilit de 6 luni, a devenit imposibilă”, se menționează în petiție.
Drept urmare, sunt zeci de mii de persoane care așteaptă mai mult de un an să obțină doar data programării la Consulate pentru depunerea jurământului.
La fel, sunt tergiversați semnificativ termenii de programare pentru alte servicii consulare, legate de actele de stare civilă și cele de identitate, fapt ce reprezintă o limitare a drepturilor cetățenilor.
Elementar, pentru a solicita pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate, în dependență de Consulat, este acordată o dată de programare de la 4 până la 9 luni.
Printre măsurile care pot fi implementate și care au capacitatea de a schimba situația în beneficiul cetățenilor, în petiție sunt menționate următoarele:
– Implementarea regimului mixt de programări la serviciile consulare.
– Majorarea numărului personalului oficiului consular competente, pentru a prelucra atât cererile de programare cât și a deservi cetățenii fizic.
– Deschiderea cât mai rapid posibil a noului sediu Consular General al României în mun. Chișinău, obiectiv anunțat de către președintele României.
– Organizarea procedurii solemne de depunere a jurământului de credință, în spații deschise (afară), cu respectarea distanței sociale de 1,5 m. Drept spații deschise, pot fi utilizate curțile Consulatelor.
– Organizarea cetățenilor beneficiari de servicii consulare uniform, cu prezentarea unui număr de persoane prestabilit la diferența de 2 ore.
– Acordarea dreptului cetățenilor din R. Moldova de a depune jurământul de credință, în sediile ANC din Galați, Iași și Suceava.
Petiția a fost lansată pe platforma online https://bit.ly/3rtVyxV și poate fi semnată de către toți cei care susțin obiectivele și scopurile anunțate. De asemenea, petiția poate fi semnată în incinta oficiului central al JustConsult.