Externe

Peste 2.000 de zboruri anulate în Germania din cauza grevei de pe șapte aeroporturi

Aproximativ 300.000 de pasageri din Germania vor fi nevoiți să își anuleze zborurile vineri, din cauza unei greve de avertisment pe șapte aeroporturi, convocată de sindicatul ver.di și de asociația funcționarilor publici.

Greva de avertisment planificată pe aeroportul din Hanovra a început aseară. Acesta este singurul dintre cele șapte aeroporturi aflate în grevă care nu are interdicție pentru zborurile de noapte. Operațiunile la Hanovra sunt foarte limitate, a declarat un purtător de cuvânt pentru ver.di joi seara târziu. Aeroporturile din Frankfurt pe Main, Munchen, Stuttgart, Bremen, Hamburg și Dortmund sunt, de asemenea, în grevă.

Asociația aeroporturilor ADV estimează că aproape 300.000 de pasageri au fost afectați de anularea a 2.340 de zboruri. Asociația vorbește de o “escaladare fără precedent”.

Numai Lufthansa a fost nevoită să anuleze aproximativ 1.300 de zboruri.

Prin greva lor nu doar în aeroporturi, lucrătorii vor să își sublinieze revendicările în procesul de negociere colectivă dintre guvernul federal și cel local.

De asemenea, sunt planificate mitinguri comune. Ver.di și asociația funcționarilor publici DBB cer o creștere salarială de 10,5%, dar și un minim de 500 de euro pentru cei aproximativ 2,5 milioane de angajați federali și locali implicați în conflictul salarial din administrația publică.

Angajatorii au respins revendicările, dar nu au prezentat încă o propunere proprie. O a doua rundă de negocieri este programată pentru 22 și 23 februarie la Potsdam. Ver.di a convocat deja o grevă de avertisment pe aeroportul din Berlin la sfârșitul lunii ianuarie.

Critici ascuțite la adresa acțiunii sindicatului vin din partea companiilor mijlocii. “Este inacceptabil ca Ver.di să își îndeplinească cererile tarifare în detrimentul întregii economii germane”, a declarat Markus Jörger, președintele Asociației Federale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în timp ce Gitta Connemann, președintele federal al CDU-Mittelstandsgesellschaft MIT, a declarat pentru ziarul Bild: “Un sindicat nu ar trebui să ia ostatică o țară întreagă pentru propriile interese. Vorbim despre o infrastructură critică, și anume transportul de marfă și aerian în Germania și cu restul lumii. (…) Dreptul la grevă, da, dar nu cu orice preț.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *