Peste 50 de mii de angajaţi publici vor fi testați privind integritatea profesională
Potrivit sursei citate, acest test presupune crearea şi aplicarea unor situaţii virtuale, simulate asupra unui agent public în vederea urmăririi pasive a conduitei acestuia.
„Se creează o situaţie foarte similară cu activitatea de zi cu zi a agentului public testat. Astfel, testorul, pretinzînd că este un cetăţean de rînd, se apropie de funcţionar pentru a vedea în ce mod este tratat, dacă angajatul îşi depăşeşte atribuţiile de serviciu sau încearcă să extorcheze bani”, a explicat Ţărnă.
Directorul adjunct CNA a specificat că agentul public va pica testul în cazul în care se implică în acte de corupţie sau nu declară ofertele de mită primite. În acest caz el riscă să fie sancţionat disciplinar, prin eliberarea din funcţie.
Dacă angajatul public testat va da dovadă de integritate profesională, instituţia care a realizat testarea comunică rezultatul conducerii entităţii respective, în termen de şase luni de la data testării, asigurînd confidenţialitatea.
Subiecţi ai testării integrităţii profesionale sînt entităţile publice, agenţii publici şi testorii de integritate profesională care pot fi sancţionaţi disciplinar.
Angajaţii CNA vor fi testaţi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS).
Legea privind testarea integrităţii profesionale a fost adoptată de către Parlament la sfârşitul anului 2013 şi a intrat în vigoare la 14 februarie 2014.
sursa: moldpres.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!