Ultima oră

Peste 50 mii de civili dețin cel puțin o armă

În contextul acestor evenimente sau nu, în pofida înăspririi condițiilor de cumpărare a armamentului, numărul deținătorilor de arme de foc a crescut considerabil.

Mai multe arme, mai puține vânzări

Dacă la sfârșitul anului precedent, în Registrul de stat al armelor erau înregistrate 52,7 de mii de persoane fizice deținătoare de 67,3 mii de arme de foc, atunci, timp de jumătate de an, numărul armelor deţinute de moldoveni a crescut cu aproape 7 000 de unităţi. Cele mai multe dintre ele sunt înregistrate în capitală. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, 61 la sută dintre aceste arme sunt cu ţeavă lisă (arme de vânătoare), iar 28% sunt arme cu ţeavă ghintuită (arme sportive), restul sunt neletale.

Creșterea numărului de arme de foc deținute de civili a avut loc deși, în octombrie 2013, legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă a suferit câteva modificări severe. În același timp, vânzătorii de arme de foc declară că, odată cu înăsprirea condițiilor de obținere a acestora, vânzările au scăzut de aproximativ două ori. „Până la intrarea în vigoare a noii legi, vânzările erau medii. Acum vânzările sunt în continuă scădere. Anul trecut am vândut 82 de arme lungi, anul curent – 43. Vânzările s-au înjumătățit, practic. Totuși, pistoalele se cumpără la fel, fiindcă legea nu a înăsprit în așa măsură posibilitatea de a procura un pistol, precum a făcut-o cu armele lungi. Autorii nici nu au ascuns intenția de a diminua dorința cetățenilor de a cumpăra arme. Și le-a reușit să-și atingă scopul”, explică Vasile Gondiu, administratorul întreprinderii de Stat „Cartuș”, care se ocupă cu comercializarea diferitelor tipuri de arme, muniții și accesorii pentru ele, a mijloacelor de protecție și apărare activă etc. Mai mult, acesta explică că s-au înăsprit nu doar prevederile, ci au crescut și taxele de obținere a diferitelor acte și permise de achiziționare a armelor.

În același timp pe mai multe site-uri sunt publicate oferte de vânzare a armelor de foc, pistoale de gaz, pistoale pneumatice la prețuri de până la 2500 de lei.

Scop ochit, scop lovit

După cum se observă, legea nouă cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă și-a atins scopul din mai multe puncte de vedere. Astfel, la solicitarea permisului, cetăţeanul trebuie să indice scopul procurării armei. Dacă e pentru vânătoare, trebuie să fie membru al unei societăţi de vânători sau colecţionar de arme, dacă are nevoie de armă în scopuri sportive, trebuie să fie membru al unei asociaţii sportive sau de tir. Motivul ar mai fi autoapărarea, colecţionare sau pentru paza obiectelor. Mai mult, a fost majorată limita vârstei care permite deţinerea armelor, de la 18 ani la 21 de ani, deoarece majoritatea tinerilor la vârsta de 18 ani sunt încă elevi. În acest sens, Victor, un tânăr deținător de armă de foc în scop de autoapărare declară că speră să nu fie nevoie să-și folosească pistolul, însă în Republica Moldova nu se simte în siguranță. „La moment cheltui cu 20% mai mult decât înainte de scumpire”, adaugă acesta, cu referire la înăspriri. În același timp, tânărul recunoaște că nici un deținător nu este dispus să vorbească deschis despre motivul deținerii unei arme de foc și alte detalii legate de aceasta.

Noua lege presupune ca permisul de portarmă să fie eliberat pe o perioadă nelimitată, însă, cere ca, o dată la cinci ani, să se facă vizarea acestuia de către subdiviziunea responsabilă a MAI, în cadrul căreia să fie verificate condiţiile de autorizare, starea sănătăţii, condiţiile de păstrare a armei la domiciliu, examinarea tehnică periodică a armei. Mai mult, legea permite deținerea unui număr limitat de arme de foc – 12: două pistoale sau revolvere, două arme lungi cu ţeava ghintuită, opt arme de vânătoare de diferit calibru.

Conform noii legi, persoanele care au fost condamnate la privaţiune de libertate pentru infracţiuni grave sau care au săvârşit infracţiuni cu arme, substanţe explozive, toxice, narcotice şi psihotrope sau infracţiuni însoţite de violenţă etc. nu mai pot obţine dreptul de a deţine arme. Cetățenii străini, cu excepţia celor care se află în misiuni diplomatice, însoţesc delegaţiile oficiale, se află temporar la vânătoare sau la competiţii sportive, au permisiunea de a deține doar pistoale cu gaze.

Actele necesare pentru perfectarea permisului de port-armă:

1. Certificatul privind susţinerea cursurilor de tir;
2. Certificat privind concluzia comisiei psihiatrice;
3. Certificat privind concluzia comisiei narcologice;
4. Bon de achitare a taxei;
5. Încheierea de verificare a condiţiilor de păstrare, caracteristica;
6. Xerocopia buletinului de identitate şi a suplimentului;
7. 3 foto 3/4cm.

***

Conform Hotărârii Guvernului Nr. 44 din 18.01.95 cu privire la măsurile de realizare a Legii Republicii Moldova nr.110-XIII din 18 mai 1994, dispozitivele aerozol (balonaşele cu gaze) şi armele pneumatice nu necesită permis de port-armă.

Nr. de arme pe raioane, la începutul anului 2013:

Cahul – peste 2400
Hânceşti – peste 2 300
Ialoveni – aproximativ 2 300
Mun. Bălţi – aproximativ 1 800
Dubăsari – 282

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *