Peste 6300 cazuri de abuz a copiilor documentate în ultimele patru luni ale anului 2013
Potrivit ministrului Educaţiei, Maia Sandu, datele raportului arată o reală implicare a cadrelor didactice și a personalului non-didactic, în strânsă colaborare cu elevii și părinții acestora, în identificarea și raportarea cazurilor suspecte de violență față de copii. În acelaşi context, ministrul Educaţiei a menționat că ,,acțiunile de prevenire a violenței nu dau rezultatele scontate și, drept consecință, numărul cazurilor de abuz față de copii este în creștere, iar ministerul este zilnic sesizat asupra cazurilor de violență care ar putea fi prevenite și soluționate în cadrul instituțiilor de învățământ”. Ministrul Educației s-a arătat îngrijorată și de faptul că ,,există încă directori de instituții care nu raportează cazurile de abuz față de copii pentru a nu dăuna imaginii instituției și pentru a evita procedurile care se impun conform legii, în special în cazurile de abuz sexual, neglijare severă și exploatare prin muncă, iar unii angajați sunt intimidați și nu se simt în siguranță sesizând cazurile de violență”.
Cele mai multe cazuri de violenţă – 2404 – au fost sesizate de către elevi, iar alte 2177 de cazuri-de către cadrele didactice. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat 638 şi, respectiv, 619 cazuri. Potrivit datelor raportului, la mai multe cazuri de violență au fost supuși băieții – 4154 de cazuri, în comparație cu 2178 de cazuri – fete.
În perioada menționată, Ministerul Educației a desfășurat mai multe activități la acest compartiment. Drept exemplu servește instruirea a peste 1600 de cadre didactice din toate regiunile țării în aplicarea metodei filmului didactic pentru prevenirea violenței față de copii”Fir de nisip”.
Pentru anul 2014, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului, precum și la consolidarea capacităţilor ministerului şi direcţiilor raionale de învăţământ pentru monitorizarea aplicării Procedurii menționate în sector. De asemenea, cadrele manageriale vor fi instruite în domeniul instituționalizării prevederilor Procedurii, iar cadrele didactice – în domeniul organizării activităţilor de prevenire cu elevii şi cu părinţii/ îngrijitorii copiilor. Totodată, ministerul a făcut recomandări de a introduce modulul privind prevenirea și protecția copiilor față de violență în curricula de formare inițială și continuă a cadrelor didactice.
Amintim că Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului a fost aprobată prin ordinul Ministerului Educaţiei la 22 februarie 2013.
Timpul.md