Artă

Petre Neamţu: „Avem voci frumoase, dar repertoriul tinerilor interpreţi lasă de dorit…”

De mai bine de un sfert de secol este director artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, creată cu peste patru decenii în urmă de Dumitru Blajinu, în cadrul Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune. Preluând ştafeta, a mers pe urmele marelui lăutar, valorificând cu orhestra aproape tot folclorul nostru. A înregistrat muzică cu o bună parte dintre interpreţii de pe ambele maluri ale Prutului, a promovat în permanenţă tineri interpreţi, organizând pentru ei şi un concurs trimestrial – „Prezintă Orchestra „Folclor”.
 
De când se află la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, orchestra-studio s-a transformat în una de concert, acompaniind participanţii şi invitaţii la mai multe festivaluri-concurs din R. Moldova şi România: „Crizantema de Argint”, „Crizantema de Aur”, „Maria Tănase” ş.a.
În sezonul estival, împreună cu profesorul Vasile Şoimaru, naistul Vasile Iovu şi clarinetistul Simion Duja, a vizitat Maramureşul istoric, unde a susţinut mai multe concerte. La sfârşitul săptămânii trecute, în incinta Filarmonicii Naţionale, a deschis stagiunea instituţiei cu un spectacol de zile mari – „Acorduri în mireasma toamnei”. „A fost un program destul de divers – cu tangouri, valsuri şi muzică contemporană. Au evoluat soliştii Vasile Iovu, Simion Duja, Nina Ermurache, Mihai Ciobanu, Silvia Goncear, Diamanta Paterău, Nicolae Paliţ, surorile Osoianu şi Ansamblul etnofolcloric „Iedera”, condus de Valentina Osoianu, dar şi tânăra interpretă Marina Coptu, masterandă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plstice”, afirmă cunoscutul dirijor.

De câţiva ani, orchestra are un ciclu de spectacole pentru elevi şi studenţi -„Abonamente muzicale”. „E vorba de concerte în cadrul cărora le prezentăm copiilor şi tineretului toate instrumentele muzicale. Scopul este să promovăm instrumentele noastre folclorice. Copiii au posibilitatea să urce în scenă şi chiar să interpreteze muzică la aceste instrumente. Ei îşi perfectează câte un abonament pentru un an de zile”, ne explică dirijorul. Aici vin nu numai elevi şi studenţi de la instituţiile de profil muzical, dar şi cei de la alte şcoli, licee şi universităţi. În prezent, colectivul se pregăteşte de Concursul naţional al tinerilor instrumentişti care va avea loc în luna decembrie. La începutul anului viitor, orchestra va acompania, ca de obicei, participanţii la Concursul naţional de romanţă „Crizantema de Argint”.

Întrebat dacă avem speranţe printre tinerii interpreţi de folclor, maestrul ne-a răspuns următoarele: „Acum sunt foarte mulţi tineri cântăreţi talentaţi, dar majoritatea lor vor să devină vedete peste noapte şi fac piese de succes… pentru o zi. Avem voci frumoase, însă repertoriul lasă de dorit”.

Din 1985, Petre Neamţu este profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, unde predă dirijatul şi aranjamentele muzicale. În acest an a devenit profesor universitar şi şef al Catedrei de instrumente populare.

Cunoscut prin proverbiala-i modestie, despre el avea să ne vorbească marele naist Vasile Iovu, care ne-a spus că Petre Neamţu este un fenomen ca om, personalitate şi artist. „Rar cine are toate calităţile atât de bine armonizate. Oameni de felul său au dispărut… Orchestra „Folclor” mai există graţie caracterului şi inteligentei sale. Colectivul a înregistrat 15 volume cu diverşi interpreţi de muzică populară din întreg spaţiul românesc”, a constatat Vasile Iovu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *