Economie

Piaţa gazului este manipulată. Cât vom depinde de gazul rusesc, preţul nu va ajunge la nivelul din 2021

Ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, consideră că piaţa gazului a fost manipulată de Gazprom şi afirmă că, în perioada în care depindem de gazul din Rusia, preţul acestuia nu va scădea la nivelul din aprilie 2021 când exista o anumită linişte pe piaţă.

Virgil Popescu a declarat că preţul gazului a crescut cu 85 la sută, iar acest lucru nu este deloc întâmplător.

Piaţa gazului a fost manipulată

”Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut, ea (creşterea cu 85 la sută a gazului – n.r.) a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că , cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia. Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a declarat Virgil Popescu, potrivit News.

Întrebat dacă vom mai depinde de preţurile dictate de ruşi, dacă începem să avem gaze din Marea Neagră, popescu a precizat că întreaga Europă nu va depinde de acest lucru mai devreme de 2026- 2027.

”Cred că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc, mai devreme de 2026- 2027 pentru că este deja o politică clară, la nivel european, reducerea dependenţei şi o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a declarat Popescu.

Ministrul Energiei a vorbit despre o manipulare a pieţei. ”Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple, cu cât oferta este mai mare decţt cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient, pe piaţă şi piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, că vorbeam de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a declarat Virgil Popescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu vom mai depinde de gazul rusesc peste 4 ani… Dar acesti 4 ani,ce facem,finantam Rusia ? Bulgaria a scapat de gazul rusesc intr-o zi.Romaniei ii trebuie 10 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *