(PICTURĂ) Alexandru Alavaţchi: Am optat în favoarea unei arte durabile
A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitală. Îşi face studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea Arte Plastice, catedra Pictură. Tot în cadrul AMTAP studiază la Catedra Design Interior, studii pe care le absolveşte tot în 2006. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. În scurtul său parcurs artistic, tânărul pictor reuşeşte să creeze numeroase lucrări şi să participe la diverse concursuri, expoziţii de grup şi personale, unde i se oferă numeroase premii şi distincţii. Printre cele mai reprezentative expoziţii ale sale se înscriu: „Arta Europeană” – Germania şi Franţa, 1999-2000, „Autumnala” – Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, 2002-2009, Universitatea de Vară de la Petroşani, România – 2002, 2003 2004, Bienala Internaţională de Pictură ediţia I-a, în 2009 la Chişinău, şi multe altele. În cadrul expoziţiilor personale întră cele organizate la ambasadele SUA şi Bulgariei la Chişinău, galeria „Sadi Pobedî” din Odessa, Ucraina, galeria „a2”din Timişoara, România, precum şi altele. Lucrările sale se regăsesc în colecţii private din Belgia, Bulgaria, Rusia, Franţa, Germania, Macedonia, Polonia, R. Moldova, România,Uzbekistan şi Ucraina.
Revenit de curând în ţară, tânărul artist Alexandru Alavaţchi era din nou cu bagajele la uşă, dar, aşa cum spune el, nici un efort nu e prea mare dacă e făcut în numele artei. După 13 luni de muncă la realizarea ornamentelor şi picturii figurative la Mănăstirea Bănceni din Cernăuţi, pictorul se grăbeşte să efectueze alte noi lucrări monumentale de acest fel. Dinamic şi foarte activ, el îşi propune ca, pe lângă aceste proiecte, să realizeze noi lucrări pentru expoziţii. Şi deoarece afară e frig, el este constrâns să stea mai mult în micul său atelier, unde pictează compoziţii figurative şi natură moartă.
Pasionat de lacustru şi plein-air, artistul intenţionează ca, la vară, să meargă din nou în Veneţia, unde va explora frumuseţile vechiului oraş şi va imortaliza pe pânză arhitectura lăcaşului iubirilor romantice. „Dragostea pentru acest gen de natură, ca să vorbesc în termeni artistici, provine de la Vilcova, un mic sătuc din Ucraina, cu străzi din râuşoare. La ultima mea vizită acolo, am înţeles că trebuie să ajung numaidecât şi în Veneţia, oraşul de pe apă. Dacă are vreo relevanţă, eu sunt în zodia peştilor”, ne povesteşte cu o notă de umor artistul, constatând că încă nu s-a „tratat” de acest frumos moft, bărcile pe apă rămânând principalul său obiectiv artistic. Singura pasiune care, deocamdată, nu-l mai încearcă este designul interior. După o scurtă perioadă de flirt cu design-ul, artistul constată că arta pe care o practică este efemeră, în comparaţie cu pictura şi arhitectura, care pot dăinui peste veacuri. De aceea a şi optat în favoarea unei arte durabile. „Impactul vizual asupra oamenilor este mult mai mare la vederea uni tablou, decât a unei încăperi frumos amenajate”, a conchis vizionarul.