Editorial

Pierderea locului de muncă – eşec sau un nou început?

Printre acestea şi foarte mulţi tineri aflaţi la început de drum în carieră. Am cunoscut numeroși tineri care se întreabă dacă lipsa de experienţă a fost un criteriu, iar răspunsul, de cele mai multe ori, este „da”. Însă, acest aspect are o motivaţie mult mai complexă – companiile care au făcut restructurări au păstrat specialiştii care ocupau poziţii cheie. În general, astfel de persoane sunt cele care au o experienţă profesională îndelungată, de multe ori chiar şi o experienţă pe mai multe zone.

Trebuie să ţinem cont de faptul că nu numai tinerii au fost afectaţi de această situaţie neplăcută. Dar, tinerii sunt poate cei mai determinaţi şi prezintă cele mai bune abilităţi şi motivaţii profesionale. Cu siguranţă, vor veni şi vremuri mai bune şi atunci companiile se vor orienta către astfel de tineri motivaţi şi dornici să urmeze o carieră în domeniile respective.

Este foarte important să învăţăm să trecem cu bine peste astfel de perioade. Este important de asemenea să învăţăm să ne gestionăm bugetul din timp. Puţini sunt tinerii din ţara noastră care, deşi lucrează în cadrul unei companii multinaţionale, sunt remunerați la adevărata lor valoare. Din păcate, un om cu aceeaşi experienţă şi vârstă angajat pe acelaşi post într-o ţară mai dezvoltată va avea un salariu cel puţin dublu. Fiecare dintre noi, chiar dacă salariul pe care îl avem acum nu este unul mare, trebuie să ne gândim şi la ziua de mâine, este bine în acest sens să facem mici economii.

Am întâlnit oameni care, deşi disponibilizaţi, îşi doresc un loc de muncă similar cu cel pe care l-au ocupat anterior (atât din punct de vedere profesional, cât şi financiar). Marea majoritate ar accepta, cel puţin pentru moment, o altfel de oportunitate profesională. Problema apare însă atunci când, deşi ai aplicat la multe joburi, nu te sună nimeni pentru a te invita la un interviu – atunci oamenii devin complet demoralizați.

Ce am putea face pentru a trece peste astfel de situaţii, cum ar fi demotivarea şi pierderea încrederii în sine? În primul rând, ar trebui să ne găsim propriul echilibru – să analizăm situaţia în care suntem şi să luăm o decizie în ceea ce priveşte concesiile pe care le putem face şi cu care ne-am simţi confortabil şi, nu în ultimul rând, să ne stabilim un plan de acţiuni pentru viitorul apropiat. O încredere în sine scăzută nu ne va ajuta niciodată să trecem cu bine peste un interviu. Aveţi încredere în voi şi demonstraţi cu argumente calificarea pe care o dețineți.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *