Actualitate

Pionul ataca Regina

* S. Groppa a fost inaintat drept “contracandidat” de catre 15 deputati comunisti printre care figureaza Mark Tkaciuk si Oleg Reidman, fosti consilieri ai lui V. Voronin. * Desi este prezentat drept un specialist de exceptie in neurochirurgie, potrivit unor surse, Stanislav Gropa, „contracandidatul” Zinaidei Grecianai nu a facut in viata sa nicio operatie, fiindca este, de fapt, neurolog. Groppa nu este nici academician, asa cum au scris unele mass-media, ci doar membru corespondent al Academiei de Stiinte.

Vineri, l-am cautat toata ziua pe Stanislav Groppa, dar fara vreun rezultat. La telefonul mobil el nu ne-a raspuns. Din sectia Spitalului de Urgenta, pe care o conduce, am fost informati ca e plecat din tara. Directorul spitalului, Gheorghe Ciobanu, a precizat ca Groppa a plecat la Bucuresti. La telefoanele Catedrei de neurologie a Universitatii „Testemitanu” n-a raspuns nimeni.
 

Daca nu e in tara, ne-am intrebat: cand si unde si-a facut omul certificatul medical, care trebuia sa fie atasat la dosarul depus la Comisia pentru alegerea presedintelui RM? La aceasta intrebare, Serghei Stati, unul dintre deputatii comunisti care au prezentat actele lui Groppa pentru inregistrare, ne-a raspuns: „Cer scuze, dar nu stiu daca el a reusit sau nu”. Sa intelegem ca, in acest caz, comunistii au ignorat prevederile legale sau ca ei doar au executat un ordin al lui Voronin? Intrebat daca crede ca Groppa are sanse in competitia pentru fotoliul de sef al statului, Stati ne-a spus ca nu stie, dar trebuie sa existe o concurenta. Deputatul ne-a asigurat ca, la 20 mai, va vota cu Groppa si nu cu Greceanai, iar acest lucru nu va conduce la o sciziune in PCRM. La randul sau, Iurie Munteanu, membru al Comisiei pentru alegerea presedintelui RM, si el deputat comunist, a declarat ca, in seara in care i-a fost propusa candidatura, Groppa se afla in RM. Si Munteanu e convins ca participarea lui Groppa la scutin nu va produce nicio dezbinare in partidul lui Voronin.
 

Chiar daca Groppa nu pare a fi decat un candidat de alternativa al PCRM, am incercat sa aflam ce anume l-a adus pe acesta in gratia comunistilor. Colegii sai, care au lucrat sau mai lucereza alaturi de el, ne-au dezvaluit unele lucruri din biografia sa, care – daca e sa le dam crezare – ne arata ca in spatele lui Groppa se afla cineva care il promoveaza insistent. Ei ne-au spus ca, desi functiile si titlurile pe care le-a obtinut formeaza portretul unui specialist de exceptie in neurologie, Groppa n-a lucrat niciodata medic simplu. Dupa facultate, a devenit presedintele Sindicatului de ramura, dupa care a plecat la Moscova, unde si-a sustinut teza de doctor in stiinte. Apoi a fost numit prorector la Universitate, a lucrat si asistent la Catedra neurologie, ca mai apoi sa-si apere, tot la Moscova, teza de doctor habilitat. Ulterior, devine sef al Catedrei de neurologie, iar pe timpul guvernului Braghis bate toate recordurile la numarul de functii detinute. In afara de sef de catedra, mai e decan al Facultatii de pefectionare a medicilor, redactor-sef al ziarului “Curierul Medical”, seful Centrului de genetica, presedintele Ligii pentru combaterea epilepsiei, seful Consiliului stiintific de pe langa Ministerul Sanatatii si neurolog principal al RM.
 

Colegii sai sustin ca, dupa 2001, Gropa si-ar fi creat relatii apropiate cu Valentina Rusu, fiica lui V. Voronin, careia s-a obligat sa-i scrie si teza de doctorat. In 2008, cand a fost ales membru corespondent al ASM, Groppa a prezentat pentru concurs mai multe monografii, despre care nu se cunostea nimic in literatura de specialitate, care nu erau prezente nici in librarii, nici in biblioteci si care, se presupune, au fost editate intr-o singura zi. Printre medici, despre el se mai vorbeste ca practica importante afaceri farmaceutice, iar cu putin timp inainte de a fi inregistrat drept contracandidat la functia de sef al statului, i s-a propus o functie importanta la ASM, pentru care ar putea sa renunte la postul de decan al Facutatii de perfectionare a medicilor. Astazi, el mai detine functiile de sef al Catedrei de neurologie si director al Clinicii de neurologie si neurochirurgie.
Oricum, rolul lui Stavinlav Groppa in “duelul” cu Greceanai va fi unul de pion: pentru el nu va vota nimeni sau, in cazul in care opozitia va boicota alegerile, vor vota cativa comunisti, pentru a crea iluzia unui dezacord intre parlamentarii comunisti.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *