Actualitate

Plantații de proporții la Ștefan Vodă. Voluntarii au sădit o suprafață de peste 14 hectare

La plantare au participat organizatorii evenimentului – proiectul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) ”Conservarea biodiversității”, Unitatea consolidată pentru implementarea programelor a IFAD, proiectul ”Plantăm fapte bune”, Primăria Copceac, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – precum și voluntari din comunitate și din țară, reprezentanți ai mai multor companii comerciale prietenoase mediului.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a declarat: “În prezent, din păcate, pădurile din țara noastră ocupă puțin peste 11% din suprafață, în timp ce în statele europene, acestea acoperă aproape 45% din suprafață. Noi pledăm pentru consolidarea potențialului pădurilor naturale existente, stoparea degradării acestora, conservarea, regenerarea şi reconstrucția ecosistemelor forestiere, prin îmbunătățirea legislației şi gestionarea eficientă a resurselor silvice”.

Potrivit Ingăi Podoroghin, specialistă de programe la PNUD, plantarea de la Copceac a constituit o acțiune simbolică menită să consolideze spiritul civic și să contribuie la rezolvarea unor probleme locale de mediu: “Astfel, salvăm 14 ha de teren de procesul de deșertificare, extindem suprafața forestieră și fortificăm ecosistemul local, fiind implicați în eforturile globale de atenuare a schimbărilor climatice”.

La rândul său, primarul de Copceac, Vasile Țânțari, a afirmat: ”Proiectele pe care le-am accesat sunt o salvare pentru noi. Am reabilitat deja peste 60 ha de teren, solurile au început să revină la viață. Am accesat fonduri pentru încă 10 ha de pământ. Mă bucur că au participat și oamenii din localitate și după această plantare vor deveni mai informați, mai atenți și sensibili față de patrimoniul nostru.


Satul Copceac, Ștefan Vodă, face parte din localitățile-pilot în care își desfășoară activitățile proiectul PNUD Moldova ”Conservarea biodiversității”. Proiectul se desfășoară în perioada 2015-2019 și este finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Până în prezent, cu susținerea proiectului, în satul Copceac au fost plantate 25 ha de pășuni și 36 ha de fâșii forestiere de protecție.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *