Culinar.md

Plante aromatice, mirodenii, oţet şi alte grăsimi

 Consumul de plante aromatice, mirodenii si condimente variaza mult in functie de diversele regiuni ale lumii, invers proportional cu consumul de sare. Insa folosirea mai imaginativa a acestor arome in preparatele culinare ar deschide drumul reducerii cantitatii de sare si grasimi din regimul alimentar.
Multe bucatarii traditionale isi datoreaza specificitatea folosirii plantelor aromatice, mirodeniilor si condimentelor, atat ca atare cat si in combinatii, amestecate in mancare in timpul prepararii sau la masa. Plantele aromatice, mirodeniile si otetul dau un gust delicios mancarurilor obisnuite, mai mult, sunt si foarte valoroase pentru functia lor de conservanti, in medicamente si fortifiante.
In unele culturi, acestea se amesteca in mancare in combinatii si cantitati variate, pentru prevenirea sau tratamentul bolilor obisnuite, iar o mare parte din medicina naturista se bazeaza pe plante aromatice si alte ierburi. Cu toate ca plantele aromatice contin carotenoizi si vitamina C, ele nu au o contributie importanta din punct de vedere al substantelor nutritive, deoarece acestea reprezinta doar o mica parte din regimul alimentar. Insa plantele aromatice, mirodeniile si otetul contin un numar de compusi bioactivi care, desi activitatea lor a fost insuficient cercetata, sunt acum recunoscuti si inclusi in studiile stiintifice, mai ales in cercetarea privind cancerul.
Grasimea este constituentul cu cea mai multa energie din regimul nostru alimentar. Cu cat societatea devine mai industrializata si mai urbanizata, cantitatea de energie adusa de grasimi si uleiuri creste. Grasimile se pot clasifica dupa compozitia chimica, deoarece contine proportii variate de acizi grasi saturati, polinesaturati si mononesaturati. De asemenea se mai pot clasifica in functie de originea vegetala sau animala. Unele grasimi au un rol vital in sinteza membranei celulare, mai ales la nivelul tesutului nervos. Insa excesul de grasimi si uleiuri (mai ales de acizi grasi saturati) poate avea efecte negative, cum ar fi obezitate, boli ale arterei coronare si unele forme de cancer.
Folositi plante aromatice,mirodenii si condimente cat mai diverse si veti constata ca mancarea poate avea un gust extraordinar.

Sursa: Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *