Ultima oră

Planul lui Sturza pentru economia RM: Interconectare energetică cu România și autostradă Târgu Mureș – Chișinău

Ion Sturza: „Din două milioane şi jumătate, astăzi o cifră aproape exactă câţi cetăţeni avem real pe malul drept al Nistrului în Republica Moldova, peste 600 de mii de pensionari şi restul, majoritatea, toţi sunt într-un fel sau altul dependenţi de stat: lucrează la stat, în structurile de stat ş.a.m.d. Eu aduc exemplul acesta: noi astăzi redistribuim 8 la sută din produsul intern brut pentru învăţământ, este de două ori mai mult decât media europeană, dar noi nu avem un învăţământ mai bun decât în media europeană. Dar produsul nostru intern brut, aceasta e problema, e foarte mic, pentru că economia nu funcţionează, ea e pasibilă de şocuri. Nu plouă – şoc. Se întâmplă ceva în Rusia – şoc. Au făcut un mic embargou… Noi nu avem o economie sustenabilă. Şi eu aş considera că toate resursele adiţionale, decât cele de existenţă a statului, trebuie îndreptate pentru economie. Şi nu numai aşa economie, subvenţii din acestea de vânturare de bani, dar pentru proiecte mari de infrastructură, pe care eu le văd: aceleaşi interconectări energetice şi securitate energetică, aceeaşi autostradă de la Târgul Mureş până la Chişinău, care este absolut reală, sau să facem un ecartament larg la calea ferată, pentru că piaţa noastră demult nu mai este acolo, e în altă parte. Deci, economia trebuie repornită, dar, ca să vină investiţiile, noi avem nevoie de un singur lucru: în statul Republica Moldova să funcţioneze legea şi omul, şi investiţia să fie protejate de lege. Restul, condiţii, impozite ş.a.m.d. sunt secundare, credeţi-mă.”

Europa Liberă: A propos, de ecartament, care am impresia că totuşi acest european e mai îngust, de ce nu vă vor colegii dumneavoastră de partid? Impresia mea de telespectator este, şi am spus aceasta în emisiunile televizate, din păcate, ei impun o discuţie privind dreptul de a înainta candidatul, dar omit discuţia despre atuurile candidaţilor. Dumneavoastră nu le conveniţi doar pentru că, versiunea lor, aţi venit pe altă „uşă” decât ar fi vrut ei sau îi deranjează totuşi argumentele dumneavoastră şi mai ales armele cu care veţi veni?
Ion Sturza: „Pe mine nici măcar nu mă amuză ce se întâmplă. Domnul Candu mi-a făcut un reproş, că eu vreau să vin pe „uşa din spate” a Parlamentului. De fapt, dacă aţi observat, toate aceste zile de când am fost nominalizat, eu am avut o atitudine extrem de transparentă şi deschisă: întâlniri, viziuni, politici de stat ş.a.m.d. Ce fac aşa-numiţii mei oponenţi? Întâlniri de taină noaptea, alianţe cusute cu aţă ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Păi aceasta știu să facă…

Ion Sturza: „Eu încerc zilnic şi public, dar şi privat, credeţi-mă, am o comunicare inclusiv cu toate partidele: să ieşim la televiziune, să venim să arătăm, să fie o competiţie. Dacă, până la urmă, viziunea lor, a oponentului meu virtual, care este astăzi Vlad Plahotniuc, trebuie să spunem…”

Europa Liberă: …mai fezabilă, de exemplu?

Ion Sturza: „De ce să nu am o competiţie? Nu întâlniri de noapte, nu postări la miezul nopţii pe Facebook, dar într-un studio de televiziune să vorbim? A propos, mulţi spun că domnul Plahotniuc nu ar fi un bun orator sau nu ştiu ce. Eu vreo zece ani în urmă, ultima dată cred că l-am văzut undeva, cred că el e destul de închegat în a vorbi, vorbeşte foarte bine româna. Deci, nu ştiu de unde această reticenţă de a deveni public. Dar cum vrei tu să fii şeful guvernului, şi insistent, pentru că eu am aflat că chiar şi zilele acestea se insistă, inclusiv pe canale de tot felul, şi să nu comunici cu oamenii, şi să fie doar două fotografii pe internet şi un interviu care s-a filmat trei săptămâni într-un studio?”

Sursa: Europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *