„Planul nostru avansează”. Când ar putea fi fabricate noile drone Bayraktar, spaima ocupanților ruși, în Ucraina
Compania turcă de apărare Baykar plănuiește să finalizeze construcția fabricii din Ucraina în doi ani. Despre aceasta a declarat joi, 27 octombrie, directorul executiv, Haluk Bayraktar, după ce compania a devenit foarte renumită pentru succesul înregistrat de dronele sale în contracararea forțelor rusești, informează Reuters și Hotnews.
Dronele aeriene furnizate Ucrainei de Baykar au fost esențiale în apărarea Ucrainei împotriva blindatelor și sistemelor antiaeriene rusești în primele săptămâni ale invaziei rusești.
Drona Bayraktar TB2 a câștigat atât de multă popularitate în rândul publicului încât ucrainenii au compus un cântec despre ea, iar unii aliați au lansat chiar și campanii de crowdfunding fără precedent pentru a cumpăra mai multe.
Ca parte a unui acord între Turcia și Ucraina, semnat chiar înainte de războiul rus din 24 februarie, Baykar a fost de acord să construiască a doua sa fabrică în Ucraina.
Drone turcești cu motoare ucrainene
Joi, 27 octombrie, directorul general Haluk Bayraktar a declarat pentru sursa citată că planurile avansează în ciuda unor obstacole create de invazia Rusiei.
„Planul nostru avansează”, a declarat directorul general în marja expoziției de apărare SAHA din Istanbul.
„În acest moment avem un proiect arhitectural. Faza de proiectare detaliată este finalizată. Și vom merge mai departe cu construcția de fapt… în termen de doi ani am dori să o terminăm”, a declarat Haluk Bayraktar.
Ucraina ocupă un loc important în lanțul de aprovizionare al Baykar, în special cu noua dronă Akinci și cu avionul de luptă fără pilot Kizilelma, sau Mărul de Aur, aflate în prezent în curs de dezvoltare. Ambele utilizează motoare ucrainene de la Motor Sich și de la Ivchenko-Progress.
Dronele turcești, cumpărate de zeci de țări
Desfășurarea dronei Bayraktar TB2 a companiei a fost un factor major care a influențat conflictele din Siria până în Azerbaidjan și Ucraina, împingând Baykar în lumina reflectoarelor la nivel mondial și transformând-o într-un producător și exportator important, relatează sursele citate.
Drona TB2, dovedită eficientă în luptă, este vândută în 24 de țări, inclusiv în Polonia, membră NATO, în timp ce compania a semnat acorduri cu cinci țări pentru exporturi ale „fratelui” său mult mai mare, Akinci.
În timp ce TB2 poate decola cu până la 150 kg de rachete sau echipamente, Akinci, livrat pentru prima dată forțelor armate turcești anul trecut, poate zbura mult mai sus și poate decola cu o greutate de 10 ori mai mare.
Profit dublu în 2023
Se așteaptă ca portofoliul de comenzi în expansiune să obțină venituri din export de aproximativ 1 miliard de dolari în acest an, a declarat Bayraktar, cu aproximativ 50% mai mult decât cele 650 de milioane de dolari de anul trecut, cu o creștere suplimentară de 50% așteptată în 2023.
Deși Baykar nu este singurul dezvoltator de drone militare din Turcia, TB2 a jucat un rol atât de important în conflicte, încât acum este vârful de lance al exportului global de apărare al Turciei.
Anul trecut, compania a reprezentat o cincime din exporturile de apărare ale Turciei în valoare de 3,2 miliarde de dolari, potrivit datelor Adunării exportatorilor turci.
Investiții în producție
Compania va investi veniturile pentru extinderea liniilor de producție, a declarat Bayraktar.
„Capacitatea noastră de producție cu TB2, facem 20 de unități pe lună. Pentru 2023, obiectivul nostru este să facem minimum 30 (de unități) pe lună”, a spus șeful Baykar.
Cercetarea și dezvoltarea avionului fără pilot Kizilelma, despre care analiștii spun că reprezintă o extindere semnificativă a capacităților pentru dronele de recunoaștere și de transport de rachete care se deplasează lent, se va accelera, de asemenea, a spus Bayraktar.
Kizielma va fi capabil să decoleze de pe portavioane cu piste scurte și să aterizeze pe ele, iar zborul inaugural este așteptat în următoarele luni.
Urmașul dronei Bayraktar va fi îmbunătățit
TB3, o versiune a TB2 capabilă să ruleze pe piste scurte, ar trebui să își încheie faza de testare până la sfârșitul anului 2023, a precizat Bayraktar.
De asemenea, compania își extinde atenția către tehnologiile spațiale pentru a-și completa sistemul de vehicule fără pilot.
„Acum investim în tehnologii spațiale… Nu în segmente bine stabilite, ci în domenii noi în care se pot aduce noi soluții inovatoare”, a declarat Bayraktar.
Totodată, Baykar investește în unele companii din lanțul său de aprovizionare în expansiune.
„Investim în companii care aduc elemente cu valoare adăugată la sistemele noastre… în domeniul comunicațiilor, al opticii, al arhitecturii de rețea”, a spus Bayraktar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!