Actualitate

Planul Putin-Kirienko. District separat pentru teritoriile anexate de la Ucraina. Liderii republicilor autoproclamate din Donbas, înlocuiți cu ruși

Pentru autoproclamatele republici, DPR și LPR, precum și pentru teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie, planurile Kremlinului sunt de a le uni într-un singur district federal în Rusia. Trei surse apropiate administrației prezidențiale a Federației Ruse au vorbit, pentru Meduza, despre viitoarea creare a unui nou district.

„Districtul ar trebui să apară după referendumurile pentru aderarea la Rusia, organizate în aceste teritorii. Teritoriile ucrainene nu se vor alătura raioanelor existente”, a explicat una dintre surse.

Potrivit interlocutorilor Meduza, Boris Rapoport, șef adjunct al Departamentului Administrației Prezidențiale pentru Afacerile Consiliului de Stat, este cel care supraveghează crearea districtului. S-a ocupat deja de Donbas, în 2014, apoi a ocupat funcția de șef adjunct al departamentului pentru cooperare socio-economică cu țările CSI. La acea vreme, autoproclamatele DPR și LPR erau supravegheate de Vladislav Surkov (din funcția de consilier prezidențial), de la Kremlin. Surkov și Rapoport au lucrat împreună la mijlocul anilor 2000. Apoi Surkov a devenit șef adjunct al Administrației Prezidențiale, iar Rapoport șef adjunct al departamentului de politică regională al Kremlinului.

La Kremlin, Rapoport este considerat „manager de criză”. De exemplu, el a lucrat în Teritoriul Primorski în timpul campaniei guvernamentale a lui Oleg Kojemiako, în 2018, după ce candidatul anterior al guvernului nu reușise să câștige alegerile împotriva unui comunist. Potrivit surselor Meduza, Rapoport s-a implicat și în alegerile guvernamentale din 2019 de la Sankt Petersburg, la care Alexander Beglov a candidat din partea puterii. În anul următor, a fost implicat și în alegerile pentru Adunarea Legislativă a orașului. Și în 2021, a făcut parte din carterul general al partidului Rusia Unită, la alegerile pentru Duma de Stat.

Potrivit interlocutorilor Meduza, Rapoport recrutează în prezent personal care să lucreze în administrațiile republicilor autoproclamate din Donbas, RDP și LPR, precum și în „administrațiile civilo-militare” din regiunile Herson și Zaporojie, din Ucraina. Aceștia vor trebui să pregătească organizarea referendumurilor pentru aderarea la Rusia. Până acum se discută două date. Prima este „la mijlocul lunii iulie, dacă situația de pe front o permite”. Iar a doua, „mai realistă” – pe 11 septembrie, într-o singură zi de vot în Rusia (alegerile pentru guvernator vor avea loc în aceeași zi).

După cum a scris anterior Meduza, Kremlinul caută și tehnologi politici pentru posturile de „instructori politici” sau „ofițeri politici”, care vor lucra în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse. Acum, potrivit a trei surse Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale, această activitate s-a „intensificat”. În același timp, căutarea nu mai este făcută de angajații departamentului de politică internă, condus de Andrei Iarin (considerat apropiat de „blocul de putere” al autorităților ruse), ci de către Departamentul de Afaceri al Consiliului de Stat, în care activează Rapoport și care este condus de asociatul lui Serghei Kiriienko, Alexander Hricev. „Ei caută oameni care au experiență în lucrul cu opoziția, care să poată acționa creativ, pentru că sarcinile din Donbas nu sunt banale”, a spus una dintre surse.

Mai mulți strategi politici intervievați de Meduza au spus, sub rezerva anonimatului, că au primit deja oferte de a lucra pe post de „comisari politici”, în teritoriile ucrainene. Li s-au oferit funcțiile de conducători adjuncți ai orașeelor. „Să supravegheze politica, viața publică, mass-media, pregătirile pentru referendumuri. Chiar și programe sociale”, a explicat unul dintre tehnologi.

În același timp, Rapoport însuși, potrivit a doi interlocutori ai lui Meduza, se află acum în Donbas și, de asemenea, merge periodic în regiunile Herson și Zaporojie. Una dintre sursele Meduza chiar l-a numit pe oficial drept principalul candidat pentru funcția de plenipotențiar prezidențial în noul district federal: „Kiriienko vrea să controleze procesele și să-și pună acolo omul de încredere”. Același lucru l-a spus și un alt interlocutor al Meduza, apropiat de administrația prezidențială. Cu toate acestea, o sursă apropiată conducerii Rusiei Unite nu a confirmat informația potrivit căreia Boris Rapoport ar putea deveni plenipotențiar. Purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, nu a răspuns întrebărilor Meduza, iar Boris Rapoport însuși nu a putut fi contactat în timp util.

Pentru treburile din teritoriile ocupate, Kremlinul acordă prioritate personalului rus. Strategul politic Alexander Kostomarov, apropiat de Kremlin și cu experiență în administrațiile regiunilor Arhanghelsk, Moscova, Lipețk și Ulianovsk, a devenit deja primul adjunct al șefului aparatului DPR. „Știe să strunească oamenii, să realizeze ceea ce îi cer șefii. Sparge chiar și acolo unde există rezistență. Vine și îndoaie. De fapt, Kostomarov va fi șeful de personal, un Kiriienko local din Donețk”, a explicat, pentru Meduza, un oficial care a lucrat cu Kostomarov.

Guvernul autoproclamatei RDP era condus și de un „Varang” din Rusia, Vitali Hoțenko, care a lucrat ca șef de departament în Ministerul Federal al Industriei și Comerțului. Vladislav Kuznețov, fost viceguvernator al regiunii Kurgan, a devenit vicepreședinte al guvernului LPR. Ambii oficiali au studiat la așa-numita „școală a guvernatorilor” – în cadrul programului special al RANEPA.

„Pentru Kiriienko, aceasta este o regiune model. Vrea să-i arate lui Putin că are o echipă de conducere, că poate să-și asume chiar și sarcini atât de complexe și să devină un succesor”, a spus una dintre sursele Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale. În același timp, el a adăugat că prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale are și interese mai lumești: „În regiune vor merge fluxuri financiare foarte serioase, Kirienko vrea să le controleze”.

Interlocutorul a adăugat că, în viitorul apropiat, șefii DPR și LPR, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, și-ar putea pierde posturile (de la administrațiile republicilor autoproclamate, solicitările trimise de Meduza nu au primit răspuns până la momentul publicării). Și ar trebui să fie înlocuiți de oficiali ruși: „Nu ar trebui să existe haos în distribuirea finanțării din cauza unor personaje locale tulburi. Banii trebuie să meargă în direcția bună”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *