Economie

Plata chiriei în euro îi sărăcește pe oameni

Acest lucru îl simt pe propria piele mai ales moldovenii care închiriază locuințe și sunt nevoiți să plătească în euro. La cumpărarea monedei europene, chiriașii ajung să scoată din buzunare cu șase sute de lei mai mult decât atunci când au stabilit plata. Mulți nu pot face față cheltuielilor și spun că pentru a achita chiria cheltuiesc practic tot salariul pe care-l primesc. Totodată, specialiștii atrag atenția că, ținând cont de salariile moldovenilor, plata pentru chirie este exagerat de mare.

Site-urile specializate sunt pline cu anunțuri unde stăpânii apartamentelor solicită plata în euro. Cei care de mai mulți ani achită chiria în această valută au ajuns să numere fiecare bănuț și aceasta din cauza devalorizării leului.

Trăiesc cu chiu cu vai de la o lună la alta

Igor este un tânăr care împreună cu soția închiriază un apartament cu două camere în sectorul Ciocana al capitalei. Lunar, familia achită câte 150 de euro, plus serviciile comunale.

„Dacă atunci când am început să închiriem, un euro era 14.55 lei, acum acesta ajunge până la 19 lei. Pentru a cumpăra 150 de euro trebuie să mai adaug aproape 600 de lei. Acești bani n-au fost prevăzuți și acum trăim cu chiu cu vai de la o lună la alta pentru că nu putem face față cheltuielilor”, mărturisește bărbatul.

Igor mai spune că împreună cu soția câștigă în jur de opt mii de lei pe lună, dintre care peste patru mii sunt cheltuiți pentru chirie și servicii comunale. Restul banilor familia îi cheltuiește pentru alimentație, iar dacă mai intervin alte situații neprevăzute, tinerii sunt nevoiți să împrumute bani de la rude. Chiar dacă au semnat un contract și s-au asigurat că nu vor fi dați afară pe neprins de veste, tinerilor le pare rău că din start n-au insistat ca plata să fie în lei.

„Euro este sigur, iar leul este instabil”

În același timp, persoanele care oferă apartamente în chirie și solicită plata în euro, spun că nu cer lei, pentru că această valută este instabilă.

Dumitru Covali de mai mulți ani oferă în chirie un apartament cu două camere în sectorul Botanica. Acesta primește 200 de euro pe lună și este mulțumit că valuta este în continuă creștere.

„Din start m-am înțeles cu chiriașii că plata va fi în euro. Indiferent de cursul de pe piață sau de alte momente neprevăzute. Permanent există și posibilitatea ca valuta europeană să se devalorizeze, de aceea suntem expuși riscului în egală măsură. Din start, chiriașii au fost de acord cu aceste condiții și acum nu putem schimba regulile în timpul jocului”, subliniază Dumitru.

„La noi nu există cultura de a semna contracte, toți se bazează pe încredere”

La rândul său, expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc precizează că devalorizarea leului este un proces normal. Valuta este într-o continuă schimbare și de aceea ambele părți ar trebui să-și asume riscurile. Expertul mai evidențiază că ar fi minunat dacă toți ar semna contracte de chirie și ar efectua plățile în lei, dar fiecare este liber să aleagă ceea ce crede de cuviință.

„La noi încrederea este în dolari sau în euro. Încrederea în valuta națională este cu mult mai mică, de aceea este de așteptat ca proprietarii apartamentelor să solicite plata în euro. Însă cunoaștem că aici oamenii primesc salariul în lei și din acest considerent ar trebui să solicite să se răsplătească anume în această valută. Din păcate, noi încă nu avem cultura de a semna contracte și majoritatea se bazează pe încrederea persoanelor, prin urmare, uneori au de pierdut. Acestui risc se supun atât chiriașii, cât și proprietarii apartamentelor”, mai precizează Ostafeciuc.

Deprecierea leului poate duce la reducerea costurilor chiriei

Conform unei analize a experților Bursei Imobiliare „Lara” există diverse opinii ale specialiștilor cu privire la cuantumul reducerii preţurilor, dar cei mai mulţi vorbesc de o reducere de la 5-7% până la 10% pe perioada întregului an. Cea mai mare reducere la costul chiriei s-a constatat la casele vechi. Unul dintre factorii de reducere a costurilor chiriei poate fi și deprecierea monedei naționale față de moneda euro, care deocamdată rămâne principala monedă de plată pentru serviciile oferite pe piața imobiliară.

Analiza mai arată că la mare căutare pe piaţă sunt apartamentele cu o cameră în sectoarele Botanica, Râșcani, Buiucani și Ciocana. Mai puţin atractive pentru chiriaşi sunt apartamentele din zonele Aeroport, Ciocana Veche sau Poşta Veche.

Taxele chiriei în funcție de sector

Experții imobiliari spun că plata pentru chiria unei locuinţe în Chişinău depăşeşte venitul mediu al populaţiei. Aceștia menționează că preţul este influenţat de mai mulți factori, dar cel mai important este sectorul unde este amplasată clădirea. Cel mai scump este să închiriezi un apartament pe bd. Ştefan cel Mare. Chiria unui apartament cu o cameră în inima capitalei ajunge la 250-300 de euro pe lună, iar cu două camere la aproximativ 350-400 de euro. În sectoarele Botanica, Râşcani şi Buiucani preţul chiriei este cam acelaşi, iar un apartament cu o cameră ajunge să coste între 130 şi 150 de euro lunar.

La Bucureşti valoarea medie a chiriei variază între 230 şi 500 de euro. Totodată, în oraşul luminilor, Paris, chiria unei locuinţe este de cel puţin cinci ori mai scumpă decât la noi. Aici un apartament cu o cameră costă de la 550 până la 900 de euro pe lună. Cele mai scumpe chirii din regiune le găsim la Moscova. În capitala Rusiei, preţul apartamentelor cu o cameră variază între 900 şi 1500 de euro.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *