Politică

PLDM în cifre: ce au promis şi ce au făcut

Din punctul meu de vedere, actuala Coaliţie de guvernare nu prea are cu ce se mândri şi vine în faţa alegătorului practic cu mâinile goale, iar mesajul lor electoral din acest an se va axa mai mult pe parcursul european al R. Moldova şi realizările făcute la acest capitol: semnarea Acordului de Asociere, obținerea regimul liberalizat de vize … şi cât de mulţi prieteni are Republica Moldova la Bruxelles.

Despre promisiunile nerespectate şi problemele socio-economice nerezolvate se va vorbi cu jumate de voce or ca şi cum nu s-a pomenit despre ele şi vor învârti aceaşi „plastinkă”: crearea a sute de mii de locuri de muncă, majorarea salariilor la sute de euro, suținerea mediului de afaceri, lupta împotriva sărăciei ş.a.m.d.

Partidele din cursa electorală trecută au venit cu un program de guvernare. Toţi au promis marea şi sarea, iar PLDM s-a bătul cel mai mult cu pumnul în piept că va scoate ţara din săracie. Chiar şi sloganul lor electoral era: Moldova fără sărăcie… Ei m-au convins atunci să le ofer votul fără a mă gândi că într-o zi îmi voi da seama că am greşit.

În programul lor de guvernare pentru perioada 2009-2013, PLDM şi-a asumat un şir de obiective şi acţuni îndrăzneţe ce vor duce după părerea lor la creșterea şi dezvoltarea economiei naţionale şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populației. Unii economişti au calificat programul acestora ca fiind unul mai reuşit decât al celorlalţi concurenţi electorali, însă, pe alocuri prea populist.

Potrivit aşteptărilor celor de la PLDM acum la sfârşit de mandat, economia ţării noastre trebuie să fie fără deficit la Balanţa comercială şi cu exporturi ce depăşeasc de 1,3 ori importurile. Creşterea anuală a economiei să fie de peste opt la sută, salariul mediu – 7000 lei şi să ne bucurăm de cele 200 mii de locuri noi de muncă:

Asigurarea, în perioada mandatului de guvernare, a creşterii economice în mărime de peste 8% anual.
Menţinrea inflaţiei de 6% mediu anual.
Stoparea creşterii deficitului balanţei comerciale, iar spre sfîrşitul mandatului exporturile vor întrece importurile de minim 1,3 ori.
Reducerea poverei fiscale generale de la 38 % în PIB la 35 % în PIB.
Menţinerea ponderii cheltuielilor publice la nivel de pînă la 40 % din PIB.
Dublarea volumului de investiţii directe în economia Republicii Moldova comparativ cu cel înregistrat în anul 2009.
Deschiderea a 200 000 locuri de muncă noi.
Majorarea salariului mediu pînă la un nivel de 7 000 lei, care să asigure un trai decent.

Mă voi referi doar la o parte din cele de mai sus şi anume:
Creştere economică de peste 8 % anual

Creşterea anuală a economiei cu peste opt la sută nu s-a întâmplat, cu excepţia anului 2013. Potrivit datelor oferite de Biroului Naţional de Statistică (BNS), Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere de 8,9% în termeni reali. Această evoluţie este una impresionantă, dar totodată necalitativă, dat fiind faptul că a fost generată de deprecierea valutei naţionale şi nu pe creşterea producţiei, a serviciilor aşa cum ar fi normal să se întâmple şi, care ar garanta o creştere durabilă a economiei.

Această tendinţă se menţine şi în 2014, iar deprecierea MDL nu este justificată economic, ci mai degrabă este una controlată.
Cu siguranţă PLDM va jongla cu aceste cifre şi vor spune că s-au ţinut de cuvânt, doar că puţini vor înţelege cum defapt stau lucrurile. Şi, la urma urmei, simte oare mătuşa Catinca sau moş Gavril că viaţa lor s-a îmbunătăţit…? Mă îndoiesc…

Stoparea creşterii deficitului balanţei comerciale

Republica Moldova este o ţară care importă cca 70 la sută din tot ce consumă. Asta înseamnă că ţara mai mult cumpără decât vinde, ceea ce este rău. Altfel ar sta lucrurile dacă consumul ar fi asigurat de banii câştigaţi de populaţie din sectorul real, însă cu regret o bună parte sunt remitenţe.
PLDM şi-a propus să stopeze creşterea deficitului Balanţei comerciale, iar spre sfârşitul mandatului exporturile să dăpăşească importurile de minim 1,3 ori. Datele BNS arată că deficitul Balanţei comerciale în 2009 era de -1995.3 mln. USD şi a crescut până la -3064.1 mln. USD în 2013, adică de 1,53 ori. Potrivit aceleaşi surse, deficitul înregistrat în primul semestrul a.c. constituie – 1374.8 USD.

În contextul embargoului impus de Rusia, la sfârşit de an ne putem aştepta la un deficit al Balanţei comerciale şi mai înalt, comparativ cu anul trecut.

La drept vorbind, nu înţeleg pe ce s-a bazat PLDM atunci când şi-a asumat acest angajament pe care nici pe departe nu l-a îndeplinit. Cum au dorit ei să crească exporturile de minim 1,3 ori, din aer? Băieţii au fost prea încrezuţi or cifra au pus-o de mântuială.

Dublarea volumului de investiţii directe

PLDM şi-a propus în acest mandat dublarea volumului de investiţii directe (ID) în economia Republicii Moldova comparativ cu cel înregistrat în anul 2009. Potrivit Balanței de plăți, volumul ID în 2009 se cifra la 201,57 mln USD. Aşadar, conform aşteptărilor, până la sfârşitul acestui an, ID ar trebuie să fie de 403,14 mln. USD. Se pare că şi la acest capitol PLDM şi-a supra estimat forţele.

Aceiaşi sursă arată că volumul ID în 2010 s-a estimat la 204,39 mln. USD, în 2011 – 267,64 mln. USD, în 2012 acestea au scăzut la 155,36 mln. USD, ca în 2013 să atingă cifra de 203, 08 mln. USD. În primul trimestru al 2014, volumul ID se cifra la 9,7 mln. USD.

Tendinţa arată că volumul ID nicidecum nu va ajunge să fie dublat, iar PLDM mai are în portofoliu o minciună gogonată.

Deschiderea a 200 000 locuri de muncă noi

La acest capitol nu cred că este necesar să dau vreo apreciere. Lucrurile şi aşa sunt clare…

Majorarea salariului mediu pînă la un nivel de 7 000 lei, care să asigure un trai decent

Datele BNS arată că salariu mediu anual în sectorul bugetar s-a majorat cu 764,7 lei în perioada 2010-2013, iar în primele şase luni ale 2014 acesta constituia 3816,1 lei, fiind în creştere cu 968, 1 lei faţă de iunie 2010. De asemenea, salariul mediu anual în sectorul real în 2010 era de 3210,9 lei şi a crescut până la 3948,6 lei în 2013. În luna iunie 2014 acesta se estima la 4361,3 lei, sau cu 1150,9 lei mai mult faţă de perioada similară a 2010.

Evoluţia salariului mediu 2010-2014* (mii lei)

Sursa: vieru.eu



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *