Actualitate

Poate fi România prietenă și aliată cu o R. Moldova creată de mancurți românofobi separatiști?

Vitalie Ciobanu: „Paradoxal, oricât ar perora despre „statalitate” socialistul Dodon, acuzat de corupție și trădare de țară, abia acum, în fața amenințării rusești, se pun bazele unui stat moldovean funcțional care, se vede limpede, poate exista doar ca parte a Europei civilizate, alături de Româniaprietenul și aliatul său cel mai credincios. În caz contrar, își va pierde identitatea, va redeveni la condiția de colonie rusească de care Moldova s-a despărțit oficial la 27 august 1991”.

Istoria o să demonstreze că aceste teze sunt complet false, nu poate un stat moldovean să fie prietenul și aliatul României, deoarece R. Moldova a fost fondată de Stalin pe un teritoriu furat de la români.

Unicul rol al R. Moldova este să fie un instrument rusesc, îndreptat împotriva românilor, alt sens să existe acest stat nu-i.

R. Moldova sau va re-deveni parte a României, sau va rămâne să facă parte din lumea rusă. Aderarea la Europa, pe principiile moldovenismului civic, care este în esența românofob, și cu puțin diferit de moldovenismul stalinist, nu transformă acest stat într-o parte a „Europei civilizate”.

R. Moldova poate pretinde că este un stat european, locuită de o populația majoritară europeană, doar dacă își asumă identitatea românească, fără limba română, cultură română și acceptarea etnogenezei românești, nu rămâne nimic european în R. Moldova.

Sper că nu consideră cineva că găgăuzii și rușii din Bălți sunt dovada europenismului populației R. Moldova.

Moldovenismul civic, promovat în PAS prin oameni precum Natalia Davidovici sau Ana Racu care au votat împotriva interzicerii simbolicii fasciste, nu se deosebește cu mult de moldovenismul stalinist, și unul și altul consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor.

Ce fel de prieteni și aliați pot fi românii cu moldovenii civici, dacă moldovenii civic se consideră un „popor aparte” de moldovenii din România? Dacă totuși, în anumite momente (sic!) nu se consideră un popor aparte, care-i sensul existenței unui stat separatist moldovenesc, dacă moldovenii (ne-civici) au deja un stat puternic și civilizat – România?

Cui servește existența a două state distincte pentru moldoveni? Aceasta e întrebarea! Cine beneficiază cel mai mult din existența R. Moldova? Cetățenii R. Moldova care pentru a-și putea găsi un loc de muncă REDOBÂNDESC cetățenia română, pentru că niciodată n-au încetat să fie români!?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Cui servește existența „statului” RâMa???
    Păi în rimul rând paliticienilor maldavani (99% proruși, prostataliști și pro sti) și moscalilor ce își doresc cu ardoare refacerea cccp.
    De ce vor cetățenii RâMa stat independent???
    De proști – răspunsul pe scut; varianta lungă după ce analizează motivațiile din spatele acestei dorințe ( lipsă de informare, lipsă de educație, dorință de a avea siguranța ce era în cccp, dorința de a cumpăra pâinea cu 2 kapeici, impresia că România a „trădat” basarabenii în ww II, mândria de a avea o „țară” bogată, liberă, independentă, ce nu trăiește din pomeni externe) ajunge taman la aceeași concluzie.

  2. Stat “republico-moldovean”. Sunt sigur 99% ca Vitalie Ciobanu are cetatenie romana si o foloseste din plin, dar daca banii vind de la nemti si rusi, spune si el ce ii scriu acestia pe hirtiuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *