Cultură

Poetul care ne uneste

In cea de-a patra zi, dupa ce a servit drept pod spiritual inedit intre cele doua maluri ale Prutului, azi la Chisinau se incheie prima editie a Festivalului International de Poezie in memoria poetului Grigore Vieru.

Conceput ca un duplex, evenimentul este organizat de Editura „Princeps Edt” din Iasi si Uniunea Scriitorilor din Moldova, sub egida primariilor Chisinau si Iasi, a muzeului Literaturii Romane din Iasi si a Asociatiei Culturale „Feed Back”.
Festivalul a debutat vineri cu un te deum la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla”, dupa care a avut loc o depunere de flori la mormantul poetului in Cimitirul de pe strada Armeneasca din capitala.

Actiunea a continuat pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina Publica „Stefan Cel Mare si Sfant”. Moderatorul, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a spus ca festivalul isi propune o mai buna cunoastere a personalitatii si operei lui Grigore Vieru. Prezent la momentul de inaugurare a Festivalului, viceprim-ministrul Ion Negrei a remarcat in mod deosebit ca Grigore Vieru a fost personalitatea care a contribuit la desteptarea noastra nationala.

Gheorghe Nichita, primarul de Iasi, a vorbit despre lectia de patriotism, curaj, barbatie si omenie pe care ne-a dat-o Vieru si pe care trebuie sa o invatam cu totii. Primarul a anuntat ca o strada din Iasi va purta numele poetului basarabean. La randul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si-a exprimat convingerea ca nimeni si nimic nu vor putea opri dainuirea si patrunderea in inimile si sufletele tuturor generatiilor a operei lui Grigore Vieru.

Oaspetele de onoare al manifestarii, poetul Adrian Paunescu, a spus ca Grigore Vieru a fost invatatorul sau de libertate si de Basarabia. „Sunt fericit ca pot vorbi liber la Chisinau, pe Aleea Clasicilor”, a mai declarat el.
In aceeasi zi, la Uniunea Scriitorilor a fost inaugurata expozitia de carte, grafica, afise si fotografii „Grigore Vieru”. Aici au avut loc lansari de carte, un spectacol muzical pe versurile poetului, precum si simpozionul „Grigore Vieu, poet al spatiului romanesc”.

Festivalul a continuat duminica la Iasi cu lansari de carte, recitaluri de poezie, cu spectacolul „Strigat-am catre tine”. Manifestarile se vor incheia astazi, la Iasi, cu decernarea premiilor Festivalului International de poezie „Grigore Vieru”, editia I.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *