Politică

Poliția Moldovei îi predă pe moldoveni „miliției transnistrene”?

Săptămâna trecută, 19 septembrie, a fost reținut de către polițiștii postului de poliție din satul Mândâc și predat „autorităților transnistrene”. Cel puțin acestea sunt afirmațiile prietenului său, Igor Rusu, și ale vecinelor lui, care au fost martore la reținerea lui Alexandru.
 
Totul a început după ce Lilia Recean, vecina tânărului, a descoperit duminică, 16 septembrie, că i-au dispărut din casă 300 de euro, 300 de dolari și 685 de lei. Primul bănuit a fost Alexandru, vecinul Liliei, deoarece tânărul obișnuia să-i dea câte o mână de ajutor la treburile gospodărești. Astfel, ultima dată când Alexandru a intrat în curtea vecinei a fost duminică, atunci când Lilia Recean l-a rugat să o ajute pe lângă casă, în timp ce ea va fi la o cumătrie.

Potrivit Liliei Recean, timp de două zile, l-a rugat pe Alexandru să recunoască, însă băiatul nu a recunoscut, motivând că nu avea de ce să-i ia banii.

„Totuși, m-am dus la poliție și am denunțat furtul la șeful postului de poliție, dar n-am scris plângere pe numele lui. Polițiștii au venit pentru primele verificări miercuri dimineață, i-au verificat actele și au plecat fără el. Dar după două ore, am găsit banii, pentru că nepoțelul meu schimbase locul portofelelor cu bani. Atunci m-am dus repede la secția de poliție să le spun polițiștilor că am găsit banii”, ne spune Lilia Recean, vecina de la care au dispărut banii.

Nimeni nu știe nimic despre tânăr

Valentina Guilă, o altă vecină a tânărului și martoră la reținerea lui Alexandru, a menționat că la ora două, în ziua de miercuri, polițiștii s-au întors pentru a doua oară la casa lui Alexandru Saposciuc.

„Au venit polițiștii și i-au zis să se pregătească să meargă cu ei. Eu i-am rugat să mă lase să-i dau măcar două sandvișuri și apă. După ce s-a îmbrăcat, l-au luat și e bun luat până în ziua de azi. Nu-i nicăieri Alexandru, l-au dus în Transnistria”.
De aceeași părere este și Lilia Recean, care ne spune că a fost la secția de poliție din sat să întrebe unde a dispărut Alexandru, iar șeful postului de poliție i-a spus că este dus în Transnistria și nu l-au eliberat, pentru că avea actele în neregulă, adică avea viza de reședință expirată.

„Avea cetățenia R. Moldova”

Totodată, prietenul său, Igor Rusu, ne-a explicat că, după ce a venit în Moldova, Alexandru are de câțiva ani cetățenia R. Moldova. „Potrivit legii, cetățenii RM nu se extrădează într-un stat de drept, dar cu atât mai mult acolo unde este regim criminal. Care a fost interesul polițiștilor din Drochia să-l prindă și să-l dea pe mâna milițienilor? Și chiar dacă l-au învinuit că a furat bani, de ce nu este judecat aici?”, se întreabă Igor Rusu.

Igor Rusu confirmă aceleași lucruri spuse de vecine, precum că polițiștii s-au întors la ora două și, fără să prezinte niciun document, l-au luat pe Alexandru cu ei.

„Vecinii au încercat să-l caute, dar le-au spus că este dus la Dubăsari. Eu l-am văzut și am vorbit cu el marți și totul era bine, voia să-și facă conserve miercuri. Alexandru trăia singur, pentru că rudele la care a venit acum șapte ani au murit, iar el, între timp, și-a făcut o gospodărie, și-a cumpărat animale”, spune Igor Rusu.

De asemenea, toți au ținut să precizeze că Alexandru Saposciuc este un băiat respectat în tot satul. „Iarna a lucrat la fabrica de tutun din Drochia, unde a avut o muncă sezonieră, iar vara și toamna lucrează în sat cu ziua, cu 150 de lei pe zi”, ne spune Valentina Guilă.

Niciun răspuns oficial

Contactat de ziarul TIMPUL, pentru a întreba dacă lucrurile în cazul tânărului Alexandru Saposciuc stau într-adevăr așa cum povestesc sătenii, șeful postului de poliție din satul Mândâc, Dumitru Dioneac, a fost de negăsit după ce ne-am prezentat.

Mihail Prodaniuc, comisar și colonel de poliție din raionul Drochia, întrebat dacă este la curent cu situația lui Alexandru, a declarat că acest caz este examinat de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar ulterior va fi luată o hotărâre care va elucida toate circumstanțele acestui caz.
„Tot ce vă pot spune este că el (Alexandru Saposciuc – n.r.) nu este locuitor al satului Mândâc”, a spus comisarul. La întrebarea dacă tânărul se află pe teritoriul RM sau al Transnistriei, comisarul a reiterat: „ Nu vă pot spune unde se află el acum, în orice caz nu era locuitor al satului Mândâc. Cazul se cercetează și nu dau declarații care nu sunt verificate”, a conchis Mihail Prodaniuc.

Și primarul satului, Ion Lupașcu, contactat atât la sediul primăriei, cât și la telefonul personal, nu ne-a răspuns ca să aflăm dacă știe unde se află Alexandru Saposciuc și de ce a fost reținut de polițiști.

Centrul de presă al Departamentului de poliție al MAI a menționat „că nu oferă comentarii pe marginea acestui caz”, cu precizarea că „în viitorul apropiat vor fi mai multe informații”.

„Această reținere este absolut ilegală”

Deși nu am putut obține de la autorități o explicație oficială de ce a fost reținut tânărul și dacă avea sau nu cetățenia RM, Alexandru Zubco, jurist la „Promo-LEX”, a explicat că nu contează dacă Alexandru Saposciuc avea sau nu cetățenia RM, deoarece „poliția nu are nici un drept să transmită nici o persoană așa-ziselor autorități transnistrene sau miliției din partea stângă a Nistrului”.

„Chiar dacă admitem că avea probleme cu documentele, invocându-se că i-a expirat viza de reședință sau chiar dacă a săvârșit o infracțiune pe teritoriul RM, el trebuie tras la răspundere pe teritoriul RM. Legea este unică pentru toți și ea spune foarte clar că poliția trebuie să apere cetățenii, dar nu să-i transmită la cei care încalcă din punct de vedere juridic Constituția RM”, a declarat juristul.
De asemenea, dacă se lansează ipoteza că Alexandru Saposciuc a fugit din armata transnistreană și probabil că a fost anunțat acolo în căutare, „autoritățile noastre nu trebuie să interpreteze că a săvârșit o infracțiune în RMN și trebuie să fie condamnat tot în RMN. Trebuie să fie condamnat aici, în baza legislației RM, după ce este constatat că el este vinovat, luând în considerare și motivul pentru care el nu a dorit să facă serviciul militar”, a explicat Alexandru Zubco.

De altfel, juristul a menționat că în timp ce la Chișinău se bate alarma că reprezentanții acelor structuri din stânga Nistrului încalcă Constituția RM și trebuie trași la răspundere, de facto „autoritățile noastre transmit persoane, care nu pot să apeleze la un jurist și să anunțe apropiații unde se află”.

Totodată, conform lui Alexandru Zubco, chiar dacă aceste acțiuni se fac în baza unor acorduri, este absolut ilegal ca oamenii să fie transmiși structurilor din regiunea transnistreană, fie că vorbim despre cetățenii R. Moldova, fie ruși sau ucraineni și dacă se demonstrează că într-adevăr polițiștii au procedat astfel, atunci aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală.

„Astfel, dacă ne referim la Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, se încalcă Art. 5, care prevede dreptul oricărei persoane la libertate şi la siguranţă și, conform Constituției RM, se încalcă Art. 25, care prevede libertatea individuală și siguranța persoanei”, a mai spus juristul de la „Promo-LEX”.

Alexandu Zubco: „Faptul că responsabilii, polițiștii de la postul de poliție din satul Mândâc sau comisarul raionului Drochia nu răspund explicit sau nu comentează la întrebările vizavi de cazul lui Alexandru Saposciuc, înseamnă că dumnealor nu s-au așteptat că acest caz va ajunge în presă și, respectiv, nu au pregătit un răspuns în acest sens”.
 
Redacția TIMPUL va continua să monitorizeze cazul lui Alexandru Saposciuc și să afle, cu ajutorul instituțiilor nonguvernamentale, unde se află totuși tânărul și de ce a fost reținut.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *