Economie

Politica bugetar fiscală pentru anul 2023, aprobată de Guvern. Gavrilița: „Nu aș fi vrut să repet parcticile vicioase ale guvernelor precedente”

Politica bugetar fiscală pentru anul 2023 a fost aprobată de Guvern. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă. Printre principalele prevederi ai acestui act este faptul că pensiile în anul 2023 vor fi indexate cu 14%. Totodată, mai este prevăzut că salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023, scrie Realitatea.md.

Natalia Gavrilița a explica de ce Cabinetul de miniștri a aprobat în grabă politica bugetar fiscală, dar și a bugetul de Stat 2023.

„Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în Moldova. Nu aș fi vrut să repet practicile vicioase ale guvernelor precedente, dar am negociat până în ultimul minut cu Fondul Monetar Internațional pentru fonduri adiționale pentru creșteri de salarii… Nu putem amâna pentru că nu se va reuși adoptarea bugetului în două lecturi în Parlament”, a declarat prim-ministra.

Documentul a intrat în vigoare după ce Parlamentul l-a aprobat.

Astfel, el prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Avizarea documentului a provocat tensiuni în timpul ședinței de Guvern, deoarece documentul a fost făcut public cu doar trei ore înainte de ședința cabinetului de miniștri.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a cerut ca examinarea documentului să fie amânată, pentru ca membrii cabinetului de miniștri să aibă suficient timp pentru a-l examina.

”Noi, membrii Guvernului, am primit documentul abia la ora 13:00 și eu sunt sigură că nimeni din colegi nu a reușit să-l examineze. Potrivit Legii, este nevoie de 15 zile pentru consultații și pentru examinarea proiectului”, a declarat bașcanul.

Gavrilița a recunoscut că actualul cabinet de miniștri repetă ”practicile vicioase ale guvernelor precedente” și i-a sugerat Irinei Vlah să propună rectificările după ce documentul va fi aprobat.

”Nu aș fi vrut să repet practicile vicioase ale guvernelor precedente, dar am negociat până în ultimul moment cu FMI ca să obținem fonduri adiționale pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitatea de a veni cu un document final. Dar documentele anterioare se află în discuții din septembrie”, a răspuns Gavrilița.

În replică, Vlah i-a amintit Gavriliței că o situație similară a fost în 2021, atunci când a fost aprobat Bugetul pentru 2022.

”Atunci Guvernul nu a acceptat inițiativele mele și nici Parlamentul nu le-a examinat”, a mai adăugat bașcanul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *