Politică

Politicieni și experți dezbat propunerea AIE

Dumitru Ciubașenco: "Chiar dacă va fi coborât pragul la 51 de mandate, oricum AIE nu va reuși să aleagă președintele, pentru că nu există înțelegere intre ei".

Corneliu Ciurea: “Nu sunt sigur că oamenii vor raspunde la apelul alianței, mai ales că trebuie să voteze pentru, Depinde de strategia membrilor AIE, sunt mulți oameni care ar susține PCRM, în timp ce oamenii ce susțin alianța sunt cam pasivi și inerți, iar liderii AIE sunt în defensivă. Faptul că a fost anunțat acest referendum e o solutie. Situația este destul de delicată, de ce sunt siguri ce din AIE că oamenii îi vor sustine, ei mai trebuie sa facă un pas penibil și să scoată pragul".

Valeriu Streleț: “Obiectivul acestor modificari este ca finalitatea procesului de alegerea președintelui nu va fi dizolvarea parlamentului ci alegerea unui președinte. Sunt prevăzute câteva posibilităţi, dacă în prima nu este ales şeful statului, apare a doua posibilitate, dacă nici a doua nu reuşeşte, apare cea de a treia care se finalizează cu alegerea preşedintelui în orice caz".

Liderul fracţiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a spus că ideea unui referendum plutea în aer de mult timp. „Eu am propus organizarea lui încă în primăvara trecută, deoarece era clar că lipsa câtorva voturi va crea tensiuni. Dar am ajuns să înţelegem necesitatea lui abia peste un an, deoarece trăim în Moldova, aceasta este cultura noastră, adică lipsa de cultură politică”, a subliniat Diacov.

Potrivit lui, în condiţiile unei coaliţii de guvernare, cu angajamentele luate pe o perioadă de timp, cu atât mai mult că sondajele arată că noi alegeri ar aduce în Parlament aceleaşi partide şi aceiaşi actori, este mai bine să se recurgă la modificarea Constituţiei pentru depăşirea crizei politice. „Este un apel către cetăţeni. Nici într-o ţară unde Parlamentul alege preşedintele acesta nu se dizolvă”, a accentuat liderul democrat.

Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, a declarat că s-a menţinut un limbaj diplomatic în timpul dialogului cu opoziţia, chiar dacă s-a văzut că a fost o farsă de la bun început. „Puneau aceleaşi condiţii ca şi până acum. Era o credibilitate minimă şi lucrurile au revenit la o altă calitate după decizia Curţii Constituţionale. Aceasta însemna fie testarea capacităţilor noastre care ar fi dus la alegerea unui preşedinte cu un prag foarte problematic, fie ajungeam la alegeri anticipate. Am respins ideea alegerilor parlamentare anticipate ca fiind una costisitoare şi care nu duce la nimic”, a afirmat deputatul liberal.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *