Politicienii, BAC-ul şi iertarea
În opinia sa, pedepsirea lor – amânarea examenului cu un an – este exagerată. Facem abstracţie de faptul că ţările europene procedează la fel în cazuri similare, Franţa fiind un exemplu de duritate din acest punct de vedere, absolventul de şcoală medie prins copiind la BAC fiind aşteptat abia peste un cincinal la examene.
R. Moldova este un spaţiu al iertării. Amnistii penale, fiscale etc. sunt un fenomen relativ frecvent în acest spaţiu. Nu am nimic împotriva acestui gen de indulgenţă a statului, cu condiţia ca gestul să aibă şi efectele scontate, adică repunerea pe linia normalităţii a celui care, la un moment dat, a greşit. Că acest lucru nu se întâmplă ne putem convinge privind în jurul nostru. Mai mult, încurajaţi de această atitudine, foarte mulţi sunt tentaţi să îşi încerce şi ei norocul, sperând la „mărinimia” sistemului.
Iubesc tinerii din R. Moldova şi în repetate rânduri am spus că ei sunt cel mai de preţ capital al acestei ţări. Tocmai de aceea, mă aştept să fie responsabili de la primii paşi în viaţă ca adulţi, să ştie că furtul şi înşelăciunea nu sunt metode de a reuşi. Şi mă aştept să refuze mâna demagogică întinsă de politicieni, realizând că acesta nu este decât un artificiu cu două scopuri: unul electoral şi al doilea, de păstrare a deprinderii de a fura/înşela/minţi fără a fi pedepsit, adică a proceda la fel ca politicienii.