Politicienii şi ziarele germane au reacţionat dur la ameninţările elene pentru despăgubiri de război
“Dacă cineva ia Atena în serios, atunci chiar Grecia, care este atât de mândră de Alexandru cel Mare, ar trebui să se teamă de cererile pentru nedreptăţile istorice”, a scris Reinhard Muller în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Bela Anda, fost purtător de cuvânt al lui Gerhard Schröder în perioada în care acesta era cancelar al Germaniei, în prezent editor la ziarul Bild, a declarat că ameninţările grecilor sunt “ciudate, obraznice şi impertinente” şi reprezintă în acelaşi timp şi un “şantaj moral”, a raportat The Guardian.
Săptămâna trecută, Deutsche Welle a descris relaţiile dintre Grecia şi Germania ca aflându-se la un nivel foarte scăzut. “Chestiunea [despăgubirilor] a fost finalizată oficial şi politic şi nu mai există niciun fel de negociere în acest sens. Totul s-a rezolvat într-o manieră cuprinzătoare şi conclusivă”, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. “Ar trebui să ne concentrăm pe problemele de astăzi şi pe viitorul cooperării dintre cele două ţări”, a adăugat el.
Grecia a anunţat marţi că va continua să solicite despăgubiri în valoare de 160 de miliarde de euro din partea Germaniei pentru crimele şi daunele produse în cel de-al Doilea Război Mondial. Premierul elen Alexis Tsipras a acuzat Berlinul că evită să plătească pentru pagubele produse de ocupaţia nazistă, susţine Deutsche Welle.
“Germania nu a plătit niciodată despăgubiri corespunzătoare pentru pagubele produse Greciei de ocupaţia nazistă”, a declarat Tsipras marţi în Parlamentul elen. “Crimele comise de nazişti sunt încă vii şi noi avem obligaţia morală de a ne aminti ce au făcut ţării noastre acele forţe [de ocupaţie].”
“După reunificarea Germaniei în 1990, au fost create condiţiile legale şi politice pentru rezolvarea acestei probleme. Dar de atunci, guvernele germane au ales să rămână tăcute, să folosească trucuri legale şi amânări”, a adăugat Tsipras.
Analiştii politici şi economici au avertizat că afirmaţiile premierului elen vor amplifica tensiunile dintre Grecia şi Germania, ţinând cont că Atena se luptă în prezent cu miniştrii de finanţe din zona euro pentru a renegocia programul de salvare financiară a ţării (bailout) în valoare de 240 miliarde de euro.
Cererea pentru despăgubiri a fost lansată prima dată în 2013 de guvernul conservator elen precedent dar nu a fost dusă până la capăt. Mişcarea de a cere compensaţii pentru crimele celui de-al Doilea Război Mondial a prins un elan semnificativ pe fondul măsurilor dure de austeritate impuse Greciei prin programul de bailout.
Germania, fiind cea mai mare economie a zonei euro, finanţează principala parte din pachetul de salvare financiară.
sursa: epochtimes-romania.com