InternaționalROMÂNIAUcrainaUE / Nato

Politico: Bulgaria este țara NATO care a asigurat cea mai multă muniție sovietică Ucrainei, anul trecut. Livrările s-au făcut inclusiv prin România, dar au fost ținute secret față de unii membri ai guvernului bulgar, considerați filoruși

Sofia a furnizat Kievului combustibil și arme vitale cu specificații sovietice, dar a trebuit să păstreze proviziile secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvern, scrie Politico.

Astfel, în primăvara anului trecut, armata ucraineană era pe punctul de a rămâne fără muniție și motorină de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor.

Mântuirea a venit dintr-o zonă neașteptată: Bulgaria.

Mulțumită politicii sale interne fracturate – și înclinațiilor pro-ruse ale unei mari dintre elitei sale – Sofia a avut chinuri pe parcursul invaziei să sublinieze că nu înarmează Ucraina.

Aceasta a fost, totuși, o cortină de fum, potrivit unei investigații a cotidianului german WELT , o publicație soră a POLITICO din grupul Axel Springer. Datorită interviurilor exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, WELT a realizat o imagine a modului în care Bulgaria a intrat în breșă și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme. muniție și motorină într-un moment critic al luptei de anul trecut.

În timp ce Petkov, care a fost prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să atragă țara pe o traiectorie mai spre vest, pro-NATO, a trebuit să se confrunte cu o greșeală puternică din partea politicienilor pro-Kremlin , inclusiv printre partenerii săi de coaliție, socialiştii, care sunt urmaşii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să -și concedieze propriul ministru al apărării pentru că a interpretat papagalul Rusiei asupra războiului. În public, cel puțin, Petkov a căutat să minimizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – va intensifica și ar înarma Ucraina.

Având în vedere aceste sensibilități, atitudinea oficială a Bulgariei față de război a văzut-o strânsă în același coș ca și Ungaria lui Viktor Orbán – prea în stare politică în fața Moscovei pentru a-și trage greutatea.

Dar Petkov și Vassilev, acum politicieni de opoziție care caută o cale de întoarcere la putere în alegerile viitoare așteptate, și-au rupt tăcerea la adevărata amploare a rolului Bulgariei în primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist din Sofia a numit livrările de arme bulgare către forțele ucrainene o „linie roșie”, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe calea aerului și terestră prin România, Ungaria, și Polonia.  

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armata ucraineană în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT.

La fel de sensibil, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost procesată din țiței rusesc la o rafinărie de la Marea Neagră, care aparținea la acea vreme a companiei ruse Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vassilev pentru WELT.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa este în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. „Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari de muniție necesară, așa că președintele Volodimir Zelenski m-a trimis să obțin materialul necesar”, a spus Kuleba.

Era o chestiune de „viață și moarte” la acea vreme, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar ocupa mai multe sate și orașe, „ucide, tortura și viola” mai mulți ucraineni.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa este în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut | Fotografie la piscină de Valentyn Ogirenko/AFP prin Getty Images

Confruntat cu cererile Kievului, Kuleba a spus că Petkov a răspuns că situația sa domestică „nu este ușoară”, dar că va face „tot ce-i stă în putere”.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au fost de partea Rusiei, Petkov a decis să „să fie de partea dreaptă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Planul lui Petkov

Pe 25 februarie, la doar o zi după invadarea Ucrainei de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune informală a Consiliului European de la Bruxelles, Petkov le-a subliniat colegilor săi lideri că președintele Zelenski ar putea avea mai puțin de 48 de ore de trăit, că se află pe lista deceselor de la Moscova, și că Consiliul trebuie să ia imediat decizii dure cu privire la sancțiuni. Comisia Europeană a susținut în cele din urmă aceste mișcări.

În același timp, ministrul de finanțe Vassilev a participat la o întâlnire a miniștrilor de finanțe din UE la Paris. Și acolo a existat indecizie, așa cum a descris-o el. Toată lumea era încă în stare de șoc din cauza atacului. Apoi Vassilev a ținut un discurs. Nu despre cifre și consecințe economice, ci despre ce a vrut să spună Putin prin „deznazificarea Ucrainei”. El s-a bazat pe experiențele Bulgariei.

„Așa au făcut rușii în Bulgaria după al Doilea Război Mondial, au ucis mii de dizidenți, profesori și preoți”, a spus Vassilev. Și el a cerut rezoluții imediate, iar participanții la întâlnire au confirmat pentru WELT că ministrul bulgar a schimbat starea de spirit a delegaților adunați.

Două zile mai târziu, Bruxelles a pus în aplicare aceste măsuri. În cercurile UE, acestea au fost denumite „propunerea bulgară”.

Pe 19 aprilie, cu puțin timp înainte de o vizită la Kiev a lui Petkov, ministrul de externe ucrainean Kuleba a călătorit la Sofia, când începea o nouă fază incertă a războiului. Ucrainenii îi împinseseră pe invadatorii din regiunea mai largă a Kievului și din nord, dar multe arme occidentale nu fuseseră încă livrate. Luptele au fost atât de intense, spune Kuleba astăzi, încât Ucraina trebuia urgent să-și reînnoiască stocurile, în special muniția de fabricație sovietică.

Asta credea Zelenski că Kuleba ar putea asigura în misiunea sa la Sofia.

Petkov spune acum că guvernul său a autorizat intermediari să exporte, nu direct în Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate.

„Industria noastră militară privată producea la viteză maximă”, a spus Petkov. Imaginile din aprilie arată avioane cargo „încărcate până la refuz” cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez Rzeszów, la 70 de kilometri de granița cu Ucraina și păzit îndeaproape de NATO, este un punct important de transport. „Ne-am asigurat că ruta de uscat prin România și Ungaria este deschisă și camioanelor”, a spus Petkov.

Kuleba a confirmat acele provizii. El a subliniat că nu este vorba ca guvernul bulgar să ofere ajutor militar direct Ucrainei, „ci mai degrabă ca companiile ucrainene și companiile din țările NATO să aibă posibilitatea de a procura ceea ce este necesar de la vânzătorii bulgari”.

Potrivit informațiilor furnizate către WELT, SUA și Marea Britanie au plătit pentru provizii.

Mass-media internațională a rămas atent concentrată pe livrarea de arme occidentale, inclusiv pe lansatoarele de rachete Himars din SUA | Jam Sta Rosa/AFP prin Getty Images

Pisica părea să iasă din geantă în iunie, când șeful companiei de export militare de stat Kintex, Alexander Mihailov, a trebuit să demisioneze după o dispută politică și a făcut publice cifre – probabil cu scopul de a zgudui guvernul. Mihailov a vorbit despre exporturi în valoare de „2 miliarde de euro” de la începutul războiului. El a menționat, de asemenea, livrările de muniție pentru lansatorul de rachete multiplă Grad BM-21.

Dar apoi lucrurile au tăcut din nou. Mass-media internațională a rămas atent concentrată pe livrarea de arme occidentale, inclusiv pe lansatoarele de rachete Himars americane. Partidul Socialist din guvern a continuat să amenințe că va destrăma coaliția dacă va exista vreun sprijin direct pentru Kiev – dar nu a putut, deoarece nu a existat oficial un astfel de sprijin.

Oferte diesel

Zburând și mai departe sub radar, Bulgaria a trimis motorină forțelor liderului de la Kiev.

Vassilev își amintește de o întâlnire a Băncii Mondiale la Washington în primăvară. Acolo, a spus el, un oficial ucrainean i-a spus că trupele de la Kiev rămân fără combustibil. Bulgaria are o rafinărie lângă Burgas, la Marea Neagră, care este operată de o filială a grupului rus Lukoil și furnizată de petroliere din Rusia.

Vassilev a spus că l-a încurajat pe Lukoil din Bulgaria să exporte surplusul de petrol în Ucraina. Reacția a fost pozitivă, iar angajații de acolo au condamnat și războiul lui Putin, a spus el. Bulgaria are nevoie de aproximativ jumătate din combustibilul produs de rafinărie; restul, spune el, a fost expediat în Ucraina. Încă o dată, livrările de la companiile locale au fost gestionate prin intermediul unor companii intermediare străine.

Kievul a confirmat pentru WELT că companiile ucrainene au primit motorină bulgărească în această etapă extrem de importantă.

„Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România și, în unele cazuri, combustibilul a fost încărcat și în trenurile de marfă”, a spus Vassilev.

Moscova mușcă înapoi

Cu liniile secrete de aprovizionare către Ucraina, Petkov își asuma un mare risc.

Sondajele din Bulgaria au arătat că 70% dintre cetățeni s-au îngrijorat că vor fi atrași în război și, prin urmare, s-au opus prea mult sprijin pentru Ucraina. Președintele Rumen Radev, un nominalizat al Partidului Socialist, a alimentat acest sentiment, susținând că Bulgaria va deveni parte la război dacă ar fi furnizate arme.

Abia recent s-a încheiat jocul de-a v-ați ascunselea. De la începutul anului, rafinăria Lukoil din Burgas este controlată în întregime din Bulgaria, fără nicio legătură cu sediul central din Rusia, iar acum caută petrol din alte țări. Guvernul de la Sofia a cerut oficial Comisiei UE în noiembrie permisiunea de a exporta motorină rafinată din petrol rusesc către destinații inclusiv Ucraina.

Nu a scăpat atenției Kremlinului că Bulgaria depunea eforturi în numele Ucrainei | Kirill Kudryavtsev/AFP prin Getty Images

Nu a scăpat atenției Kremlinului că Bulgaria, sub conducerea lui Petkov și Vassilev, făcea eforturi masive în numele Ucrainei.

Începând cu luna mai, Moscova și-a bombardat țara cu atacuri cibernetice, a spus Petkov. Acestea au lovit sursa de alimentare și oficiile poștale, iar uneori pensiile pentru funcționarii publici nu puteau fi plătite.

Moscova a încercat, de asemenea, să mituiască deputați și să se infiltreze în autorități. În perioada martie și iunie, Bulgaria a expulzat aproximativ 70 de angajați de la ambasada Rusiei din Sofia pentru spionaj.

Moscova știa că Bulgaria era țara UE cea mai dependentă de gazul rusesc înainte de război și a decis să dea un exemplu în acest sens.

Încă din 27 aprilie, Gazprom a ales Bulgaria drept prima țară din UE în care va întrerupe exporturile de gaze. Dar Sofia nu a cedat. În 24 de ore, premierul Petkov a prezentat o soluție care să le permită celor aproape 7 milioane de locuitori ai Bulgariei să se descurce fără gaz din Rusia. El a organizat două cisterne cu gaz natural lichefiat din Statele Unite — la același preț pe metru cub pe care îl percepea Gazprom.

Petkov explică acum de ce SUA au fost dispuse să accepte acest lucru.

„Am arătat clar în discuții că tancurile sunt un semnal politic pentru toată Europa că există întotdeauna căi de a scăpa de dependența de Rusia”. De asemenea, el a finalizat o conexiune de conductă cu Grecia pentru a cataliza alternative la liniile de aprovizionare rusești.

Guvernul lui Petkov a fost răsturnat în timpul verii printr-un vot de cenzură parlamentar. Forțele pro-ruse și-au jucat și ele rolul în asta. Până în toamnă, Petkov și Vassilev erau în funcție doar provizoriu. De atunci, țara a fost prinsă într-un impas politic , dar atitudinea față de Ucraina sa schimbat oarecum.

În decembrie, parlamentul a decis să permită oficial livrările de arme în Ucraina. „Suntem profund recunoscători Bulgariei pentru asta”, a spus Kuleba. Cu toate acestea, el a remarcat că a văzut deja încercări de a torpila acea decizie. „Este de necrezut cât de persistente încearcă aceste forțe să tragă Bulgaria de partea agresorului și măcelarului.”

Petkov și Vassilev au făcut deja istorie cu ajutorul lor ascuns fără precedent. Cu partidul lor „Noi continuăm schimbarea”, ei vor să candideze din nou la următoarele alegeri și să-și continue lupta pentru o Bulgaria care abordează corupția vechii ordini și îmbrățișează o cale mai spre vest.

Petkov insistă că un lucru este ireversibil: „Am arătat că o lume este posibilă fără dependență și teamă de Rusia”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *