Actualitate

Polonia comemorează patru ani de la tragedia de lângă Smolensk (GALERIE FOTO)

Premierul liberal Donald Tusk a prezidat ceremonia desfășurată la cimitirul din Varșovia, unde își odihnesc somnul de veci 28 de victime ale accidentului de lângă Smolensk. După o predică religioasă, aici au fost depuse flori în memoria celor decedați.

Deputații opoziției conservatoare au asistat la o ceremonie separată, ce a avut loc într-un alt cimitir din capitala poloneză, Powazki. Ei s-au adunat apoi în fața palatului prezidențial, cu drapele naționale, cerând ‘cunoașterea adevărului’ cu privire la ceea ce s-a întâmplat acum patru ani în apropiere de aeroportul militar de lângă Smolensk.

În fruntea grupului se afla liderul de opoziție Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al lui Lech, președinte al Poloniei în 2010, una din victimele accidentului, în care a murit și soția acestuia Maria.

Jaroslaw Kaczynski și o mare parte a partidului său, Lege și Justiție (formațiune naționalist-conservatoare) susțin că, în pofida investigațiilor, nu se cunoaște întregul adevăr cu privire la prăbușirea avionului prezidențial, evocând un atentat drept cauză a tragediei, în scopul asasinării conducătorilor Poloniei de la acea vreme.


Cele două ceremonii comemorative distincte relevă că societatea poloneză este în continuare divizată și îndoliată în urma accidentului, produs la 10 aprilie 2010, când o delegație poloneză, formată din principalele autorități ale statului, se îndrepta spre aeroportul militar de lângă Smolensk. De aici trebuia să se deplaseze la cimitirul memorial din pădurea Katyn, unde a fost masacrată o mare parte din cei peste 22.000 de militari polonezi în 1940 la ordinul lui Stalin.

Avionul Tupolev—154, în care călătorea delegația oficială din 88 de persoane (plus opt membri ai echipajului), s-a prăbușit la ora locală 08:41, provocând moartea tuturor celor 96 de ocupanți ai săi, în condiții de ceață densă.

La patru ani de la tragedie, biroul procurorul militar respinge teoria unui atentat, iar directorul său, colonelul Ireneusz Szelag, a declarat recent că după ce au fost analizate sute de eșantioane nu s-au descoperit urme de explozivi pe aparat. Epava avionului se află încă în Rusia, iar autoritățile din această țară nu permit transferul ei în Polonia, dând apă la moară susținătorilor teoriei conspirației, comentează EFE.

sursa: agrepres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *