Actualitate

Polonia, Lituania şi Ucraina cer noi sancțiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cel al Lituaniei, Gitanas Nauseda, s-au întâlnit luni, în orăşelul ucrainean Huta, cu omologul lor din Ucraina, Volodimir Zelenski, pentru a transmite un semnal de solidaritate în contextul tensiunilor cu Rusia.

"Cerem comunităţii internaţionale să intensifice sancţiunile asupra Federaţiei Ruse în contextul agresiunilor continue împotriva Ucrainei şi îndemnăm încă o dată Kremlinul să reducă tensiunile prin retragerea trupelor de la frontierele Ucrainei şi de pe teritoriile ocupate în mod temporar", afirmă Andrzej Dud.

"Obiectivul nostru comun este să contracarăm ameninţările generate de Rusia şi să apărăm Europa de politicile agresive ale Rusiei. Ucraina, Polonia şi Lituania sunt în prezent avangarda de disuasiune", a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

Administraţia de la Kiev se teme că Rusia ar putea organiza o lovitură de stat sau o intervenţie militară în regiunile separatiste est-ucrainene. Potrivit Kievului, Rusia a mobilizat aproape 100.000 de militari la frontiera Ucrainei. Surse din cadrul serviciilor de informaţii americane citate de cotidianul The Washington Post susţin că Rusia pregăteşte o ofensivă care ar putea implica 175.000 de militari.

Rusia ameninţă cu măsuri militare dacă NATO ignoră cererile privind garanţiile de apărare

Rusia susţine că nu pregăteşte niciun atac asupra Ucrainei, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. În schimb, Moscova denunţă activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, inclusiv în Ucraina.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în apropierea frontierelor Rusiei.

"Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a anunţat Kremlinul.

Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei NordAtlantice. Administraţia Joseph Biden a anunţat vineri că analizează cererile Rusiei privind garanţii de securitate din partea NATO şi va formula "propuneri concrete" peste câteva zile.

Luni, Administraţia de la Moscova a avertizat că Rusia va riposta prin măsuri militare dacă NATO instalează sisteme de rachete în apropierea frontierelor ruse.

"Dacă sunt instalate pe teritoriile statelor NATO arme ofensive care să poată atinge centrele noastre militare, va trebui să creăm şi noi sisteme similare", a declarat luni Alexander Grushko, adjunct al ministrului rus de Externe, conform AP.

"Noi am spus că va trebui să găsim modalităţi de ripostă, inclusiv prin mijloace militare şi prin tehnică militară, dacă NATO ignoră preocupările noastre", a menționat Serghei Riabkov, un alt adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *