Polonia şi Țǎrile Baltice doresc ca Germania sǎ fie mai fermǎ faţǎ de Rusia
Deşi Polonia este şi mai dependentǎ de gazul rus decît Germania, primul ministru polonez Donald Tusk nu-şi face atît griji în legǎturǎ cu capacitatea ţǎrii sale de a le ţine piept ruşilor cît cu cea a germanilor. In mod foarte clar, atît el cît şi liderii ţǎrilor baltice, şi-au exprimat temerea cǎ Berlinul s-ar putea arǎta, în contextual crizei ucrainene, prea conciliant cu Moscova, pentru a-şi conserva interesele economice. Iar faptul cǎ un fost cancelar, Gerhard Schröder, a devenit un veritabil prieten al lui Putin şi a acceptat sǎ lucreze pentru Gazprom, reprezintǎ un precedent îngrijorǎtor.
Un politolog polonez explicǎ pentru Agenţia France Presse cǎ Germania s-ar putea pînǎ la urmǎ descurca fǎrǎ gazul rus, cumpǎrînd energie din alte surse, de exemplu energie nuclearǎ de la francezi. Dar Rusia ar fi extrem de penalizatǎ dacǎ brusc germanii i-ar refuza gazul metan. De unde ideea cǎ Berlinul dispune de o armǎ economicǎ importantǎ în contextul actual, mai rǎmîne sǎ recurgǎ la ea sau mǎcar sǎ o agite în mod viguros. Pînǎ acum, în ciuda faptului cǎ doamna Merkel, care vorbeşte ruseşte, are o anumitǎ, autoritate faţǎ de Putin, Berlinul a pledat în mod imperturbabil pentru deschiderea unui dialog şi s-a ţinut la distanţǎ faţǎ de linia "durǎ" a Statelor Unite.
Germania înţelege însǎ cǎ are un rol important de jucat în asigurarea securitǎţii Poloniei şi a ţǎrilor baltice. Acesta a fost şi motivul pentru care marţi 10 martie doamna Merkel a efectuat escale la Tallin, Riga şi Vilnius, pentru a le spune ţǎrilor baltice cǎ nu vor fi abandonate. Acestea de tem, şi pe bunǎ dreptate, cǎ dupǎ alipirea Crimeii, Putin va începe manevrele pentru recuperarea altor foste teritorii ale Uniunii Sovietice.
Sǎ mai semnalǎm în acest context cǎ Parisul a avertizat cu recurgea la noi sancţiuni, eventual chiar în cursul acestei sǎptǎmîni, dacǎ Moscova nu va rǎspunde propunerilor occidentale pentru reducere a tensiunii. Ministrul de externe francez Laurent Fabius a precizat cǎ ar putea fi îngheţate unele conturi bancare aparţinînd unor ruşi şi unor ucraneni, şi cǎ acestora li s-ar putea refuza vizele pentru a cǎlǎtori în Europa.
SURSA: RFI