CSI / Rusia

Polonia vrea să dea Rusia în judecată în cazul tragediei de la Smolensk

Varşovia cere de mult timp Moscovei să-i predea epava aeronavei prezidenţiale a lui Kaczynski, care s-a prăbuşit în Rusia, dar fără rezultat până în prezent.

"Dacă Rusia refuză să coopereze, vom deschide un caz în tribunalele internaţionale", a declarat Witold Waszczykowski marţi pentru postul de ştiri TVN24..

"Vom deschide un caz la Strasbourg pentru tergiversări în anchetă, vom cere tribunalelor de arbitraj restituirea acestei proprietăţi poloneze", a spus el, adăugând că "nu avem nevoie să începem un război în acest caz".

Waszczykowski se referea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

"Este clar că Rusia se foloseşte de epavă în scopuri politice şi, de aceea, noi trebuie să răspundem în mod politic", a apreciat el.

Viitorul premier Beata Szydlo l-a nominalizat luni pe Waszczykowski în cadrul Cabinetului ei, alcătuit din membri ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski – fratele geamăn al lui Lech – a declarat luni, într-o conferinţă de presă comună cu Szydlo, că prăbuşirea avionului prezidenţial polonez, în aprilie 2010, "necesită o anchetă onestă din partea administraţiei justiţiei şi ca Biroul procurorului să funcţioneze normal".

Kaczynski a insistat asupra faptului că prăbuşirea nu a fost un accident, în pofida faptului că anchetatori ruşi şi polonezi au stabilit o eroare de pilotaj şi condiţii meteorologice nefavorabile drept principalele cauze.

Vicepreşedintele PiS Antoni Macierewicz, desemnat ministru al Apărării, acuză la rândul său Rusia, în mod public, că a jucat un rol în prăbuşirea avionului prezidenţial polonez.

Concomitent, procurori militari polonezi care anchetează drama au reiterat marţi că nu există probe ale unei explozii la bordul aeronavei prezidenţiale.

Lech Kaczynski şi 95 de oficiali polonezi de rang înalt, inclusiv şeful Statului Major şi guvernatorul Băncii centrale, au murit după ce avionul s-a prăbuşit în condiţii de ceaţă densă la Smolesnk, în vestul Rusiei.

Delegaţia de stat urma să participe la ceremonii de comemorare a câtorva mii de ofiţeri din cadrul armatei poloneze – masacraţi în Pădurea Katyn din Rusia de către poliţia secretă sovietică în 1940 -, un masacru pe care Kremlinul l-a negat până în 1990.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *