Bună Dimineața

Popor harnic, dar oameni leneși. De ce așteptăm să vină europenii cu oferte de muncă?

Indiferent de ce s-ar spune, în țara noastră lucrurile rămân neschimbate: oficiali corupți, oameni șomeri, instituții superioare ineficiente, migrație etc.  

O mare parte din populație întâmpină dificultăți atunci când încearcă să se angajeze. Dar mulți dintre șomeri strigă în stânga și-n dreapta că nu au un loc de muncă, însă nici măcar nu încearcă să-și trimită CV-ul undeva. Au învățat oamenii ca cineva să-i organizeze. Acum așteaptă să vină europenii să le ofere locuri de muncă.

O parte din problemă o constituie facultățile ineficiente. Sunt specialități care, din start, nu prevăd unde se poate angaja un absolvent. În asemenea domenii, de regulă, studenții merg pentru a nu plăti taxa de studii, pentru a primi o bursă sau pentru un loc în cămin. La ce bun statul cheltuiește banii, pentru a crește mii de șomeri cu studii superioare? Nici eu nu înțeleg.

Să presupunem că statul oferă tinerilor posibilitatea de a alege. Evident, după ce absolvesc o specialitate „ineficientă”, tinerii „specialiști” nu au unde se angaja. Problema nu este nici măcar aici, pentru că, indiferent de ce studii ai făcut, dacă ai capacitățile necesare, îți poți găsi un loc de muncă. Mai grav este că, la noi, mulți termină studiile fără abilitățile necesare pentru angajare.

Nu sunt eu cel care aș putea da sfaturi cuiva, dar dacă, totuși, cauți un job trebuie să știi că CV-ul este important. Implică-te în activități de voluntariat, mergi la training-uri, învață o limbă străină. Toate aceste acțiuni îți vor oferi încredere și vei cunoaște multă lume care, ulterior, ar putea să-ți fie angajator sau mentor în domeniul pe care vrei să îl profesezi.

Părinții celor care au absolvit facultățile de drept, economie sau turism se plâng că odraslele lor nu au unde lucra. La fel fac și părinții celor care au absolvit istorie, matematică sau sociologie. Nici un domeniu nu este atât de solicitat încât toți absolvenții să aibă de lucru, dar ei ar trebui să știe că, pentru cei mai buni specialiști, se găsește mereu un loc de muncă.

Da, salariile sunt mici. Da, este mult de muncit. Da, sunt și dificultăți, probleme. Însă nimeni din cei care au ajuns sus n-au spus vreodată că le-a fost ușor. Deci să nu așteptăm ca europenii să ne transforme viața, pentru că schimbarea începe de la sine.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *