Actualitate

Portul Internațional Liber Giurgiulești stabilește un nou record de mărfuri transbordate în 2022

Volumul mărfurilor transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a înregistrat în 2022 un nou record de peste 1,8 milioane de tone, marcând o creștere de 30% față de recordul din anul precedent.


Astfel, deși volumul total de peste 1 milion de tone de mărfuri importate a constituit o creștere de 20%
comparativ cu anul 2021, volumul de produse petroliere transbordate în terminalul petrolier a înregistrat o creștere de 41%, atingând cifra de 577 mii tone, iar cantitatea de cărbune importat a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2021. Au fost transbordate în regim de import 93 mii tone de fertilizanți minerali solizi și lichizi, ceea ce constituie o triplare a volumului comparativ cu anii precedenți. În același timp, a fost înregistrată o scădere considerabilă (-51%) a importurilor de materiale de construcții, în mare parte drept urmare a cererii scăzute pe piața lucrărilor de construcție a drumurilor în prima jumătate a anului.

În 2022 a fost înregistrată, de asemenea, o creștere semnificativă de 45% a volumului de mărfuri transbordate în regim de export, acesta ajungând la 811 mii tone. Cea mai mare parte a exporturilor a inclus cereale, semințe de floarea-soarelui și șrot în volum de 574 mii tone, ceea ce a constituit o sporire de 45% comparativ cu 2021.


De asemenea, exportul de ulei vegetal a crescut cu 147% față de anul trecut, însumând 196 mii tone. În același timp, au scăzut exporturile de metal uzat cu aproximativ 52% din cauza limitei de capacitate a terminalului de mărfuri generale.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, afirmă următoarele: „În pofida numeroaselor provocări pe parcursul anului trecut, PILG și-a îndeplinit funcția vitală de asigurare a lanțurilor de aprovizionare pentru importatorii și exportatorii moldoveni. Ne referim la importurile de produse petroliere și cărbune prin PILG care contribuie la securitatea energetică a țării, precum și la importurile de fertilizanți lichizi și solizi care asigură stabilitatea aprovizionării cu producție agricolă.
În plus, portul s-a dovedit a fi, de asemenea, o soluție utilă pentru susținerea livrărilor către și dinspre Ucraina.

O parte semnificativă din combustibilul importat prin PILG este livrat mai departe în Ucraina. În același timp, exportatorii moldoveni au procurat cereale din Ucraina și le-au transbordat prin PILG, contribuind la eforturile internaționale de diminuare a pericolului de criză alimentară provocat de război. De asemenea, ca o soluție pentru a stabiliza traficul de containere către și dinspre Republica Moldova, la sfârșitul anului 2022 unul dintre rezidenții portului a lansat un serviciu de tren bloc pentru transportarea containerelor între PILG și terminalul de containere al portului Constanța.

Pentru a face față cererii crescute și pentru a extinde capacitatea operațională a portului, au fost efectuate
angajări de personal cu 23% peste cifra angajărilor din 2021 și au fost accelerate investițiile și achizițiile de
echipamente. Totodată, tarifele pentru clienți au fost menținute la niveluri rezonabile în sprijinul economiei naționale. Este important de menționat că ne aflăm la etapa finală de proiectare a extinderii terminalului de mărfuri generale utilizat actualmente la capacitatea sa maximă, prin construcția unui chei universal, cu implicarea unei investiții estimate la 7 milioane USD. Astfel, capacitatea de transbordare va fi mărită cu 700 000 de tone pe an, obiectul proiectat urmând să fie dat în exploatare în 2024.”
Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics SRL este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, care facilitează comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *