Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui, cel mai aspru dintre toate
Prin urmare, în calendarul ortodox, Postul Paștelor 2020 începe pe 2 martie și se încheie pe 18 aprilie. Anul acesta Sărbătoarea de Paște ortodox cade pe 19 aprilie, în timp ce Paștele Catolic va fi pe 12 aprilie.
Postul Paștelui este cel mai aspru si cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.
După uniformizarea datei Sfintelor Pasti, stabilită la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325), Biserica de Răsărit a adoptat definitiv vechea practica antiohiană a postului de șapte săptămâni.
Preoții atrag atenția asupra importanței Postului Paștelui, în integralitatea sa. De multe ori ne este dat sa auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Nu este chiar așa, potrivit crestinortodox.ro. Ambele forme sunt importante.
De vreme ce Sfinții Părinți ai bisericii au rânduit înfrânarea de la anumite mâncăruri, au făcut-o și cu un sens spiritual. Credincioșii trebuie să-L întampine pe Hristos cu întreaga lor natura: trup și suflet.
Postul Paștelui 2020 – tradiția celor 40 de zile
În primele trei secole, durata și felul postirii nu erau uniforme peste tot. Astfel, după mărturiile Sfântului Irineu, ale lui Tertulian, ale Sfântului Dionisie al Alexandriei, unii posteau numai o zi sau două înainte de Paști, alții trei zile, alții o săptămână, iar alții mai multe zile, chiar până la șase săptămâni înainte de Paști.
Ultima dintre cele șapte săptămâni de post deplin, Săptămâna Sfintelor Patimi, nu era integrată în postul Păresimilor, ci se socotea aparte.