Bună Dimineața

Povestea celor patru ouă din frigider sau cum indiferența ne bagă în spital copiii

Chiar în prima zi de primăvară, premierul nostru Pavel Filip a decis să vadă cu ochii lui cum grădinițele care prin teorie ar trebui să fie cele mai igienice locuri după spitale, sunt de fapt niște gropi de infecții.

Că a găsit ouă expirate în frigider, și carnea la un loc cu lactatele nu e mare lucru… Premierul a acționat imediat și a cerut instituțiile responsabile să vină cu soluții privind eliminarea acestor probleme. Strigător la cer!

Din imaginile filmate la grădiniță, Filip pare un mare erou care fiind sesizat de un părinte vine să verifice grădinița, să vadă cu ochii lui alimentele alterate și să strângă în palmă praful de prin clădire (mi-am adus aminte de Vlad Filat și eroismul său). Directoarea, ce înflorea ca o primăvară, umbla de colo până colo simțindu-se onorată de această vizită, că doar nu în fiecare zi îți trec pragul așa oameni „de seamă”. Însă, toată magia s-a spulberat când în frigider au fost depistate alimente cu termenul de valabilitate expirat. Că doar nu poți ascunde gunoiul sub covor, că se împiedică careva și se vede.

Femeia de la bucătărie le-a explicat oaspeților că ouăle sunt expirate nu de foarte multă vreme și sunt doar patru bucăți, că doar nu e mare tragedia. A uitat femeia să le pună la coș. Vai de capul meu!

Domnule premier, (să începem de sus) renunțați la comportamentul marca Vlad Filat. NU vrem eroi autodeclarați. Ne-a ajuns unul. Vizita în sine nu este rea, dar fără decizii aspre și concrete nu veți binevoi de admirația și laudele cetățenilor, că doar asta urmăriți. Că nu știu ce instituții de profil vor face nu știu ce… vorbe… vrem demisii, vrem oameni în grădinițe ce își știu meseria, vrem responsabilitate, astfel încât copiii noștri să fie protejați, nu condamnați la infecții.

Doamnă directoare, funcția dvs. este de la un capăt până la altul încărcată de responsabilitate. Ați ajuns în acest fotoliu nu pentru a vă arăta puterea în birou, ci la bucătărie, în sălile unde se joacă copiii, unde dorm, chiar și în băi. A fi director în birou este echivalent cu zero. Să fii aranjată ca o păpușă și să strălucești în toată splendoarea feminină nu mă cucerește cu nimic, în timp ce copilul meu se îmbolnăvește în locul unde ar trebui să se simtă ca acasă. Deci, doamnă, zic să renunțați la straiele de sărbătoare, să îmbrăcați haine mai confortabile și să munciți cot la cot cu angajații, doar așa veți simți pulsul celor ce se întâmplă în grădiniță.

Doamna de la bucătărie, știu că veți spune: „Vino în țară să muncești cu două mii de lei pe lună să vezi cum e”. Știu cum e, nu mi-a plăcut, am plecat. Jobul nu este obligatoriu. Nu îți place, pleci. Decât să ai pe conștiință niște îngerași care se otrăvesc din cauza indiferenței tale, mai bine pleacă. Nu este necesar un caiet de reguli scrise și puse pe perete să știi că alimentele alterate se aruncă imediat la coș. Nu aștepți să iasă viermi, igiena în bucătărie trebuie respectată cu sfințenie pentru a preveni intoxicațiile… o doamnă la vârsta asta le știe pe toate, e nevoie de interes și voință, care, din păcate este înlocuit de indiferență.

Mulți vor spune că dacă cei de la guvernare ar mări salariile, situația ar fi alta. Nu cred. Poate, la început, în primele luni, bucătăreasa va fi responsabilă și va prepara prânzul copiilor în condiții de maximă igienă, după care entuziasmul va pieri. O situație de acest gen poate fi soluționată doar cu ajutorul unor reguli scrise clar, respectate cu sfințenie, control cât se poate de des și o conducere în instituție care să simtă pulsul fiecărei mișcări, și nu din fotoliul din birou.

Controalele acestea cu camera video vor continua. Concluziile vor fi de fiecare dată aceleași: Ministerul Sănătății să vină cu soluții, să modifice ce trebuie de modificat, legi, hotărâri de guvern.

P.S.: Peste hotare fraza – regulile au fost făcute pentru a fi încălcate, nu merge. Regula e sfântă, dacă nu o respecți, ești dat afară de la prima încălcare. Demisiile se fac de la capete înalte, terminând cu cel mai simplu angajat implicat în această neregulă. Pentru a ține sub control, șefii muncesc cot la cot cu cei mai simpli angajați. Inspecțiile în toate departamentele se fac în fiecare săptămână de șefii de departamente, în fiecare lună de șefii de instituții și odată la trei luni de șefii instituțiilor de stat specializate. Nicio neregulă nu scapă, iar greșeala nu este iertată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *