UE / Nato

Poziția lui Obama față de mariajele gay divizează America

Sprijinul lui Obama pentru legalizarea legăturilor homosexuale – o revoluţie într-o ţară taxată pentru puritanism – nu este însă o atitudine lipsită de riscuri. Subiectul mariajelor între persoane de acelaşi sex divizează America.

Declaraţia lui Barack Obama este una simbolică dar şi curajoasă într-o ţară în mare parte conservatoare şi religioasă. Cum notează presa americană, mariajul gay este ultimul dintre drepturile civice încă nerespectate de cealaltă parte a Atlanticului, în mai toate statele americane. În fapt doar 6 state din 50 – plus capitala federală Washington – recunosc prin lege mariajul homosexualilor, alte trei state îl recunosc dar nu-l aplică. Cu alte cuvinte în America lui Obama, căsătoria dintre doi bărbaţi sau două femei e încă o excepţie.

Cum "mariajul rămâne şi astăzi un cod social de bază, legalizarea sa este sinonimă în fapt cu acceptaera homosexualităţii de către o societate" notează pe drept cuvânt editorialistul ziarului francez Libération. Ziar care apreciază că din acest punct de vedere, Obama şi Hollande sunt pe aceaşi lungime de undă, preşedintele-ales al Franţei promiţând în timpul campaniei că "va da dreptul la mariaj şi adopţii de copii cuplurilor homosexuale".

Astăzi în Franţa, două persoane de acelaşi sex pot doar semna un pact civil de solidaritate. Spre deosebire de mariaj, acesta nu are niciun efect asupra filiaţiei şi autorităţii parentale.

Să revenim însă la America lui Obama unde un alt editorialist, de la New York Times de această dată, compară declaraţia şefului Casei Albe cu lupta din anii 60 împotriva discriminării negrilor. Obama este primul preşedinte american care ia poziţie în favoarea mariajului homosexualilor – Bill Clinton, predecesorul său democrat acceptase în anii 90 doar ideea ca soldaţii americani homosexuali să nu fie discriminaţi din cauza opţiunii lor sexuale.

Ţinând cont de opiniile încă ostile ale majorităţii americanilor în acest dosar, un alt comentator – conservator se înţelege – estima că prin această declaraţie "Obama a pierdut alegerile". Analiştii sunt însă incapabili să spună pentru moment cum va cântări acest anunţ: unii la stânga, până acum critici vizavi de Obama, pot saluta această declaraţie în timp ce la dreapta, simpatizanţii republicani ai lui Mitt Romney îi vor mobiliza mai uşor pe religioşi.

Ponderea homosexualilor declaraţi nu este nici ea foarte mare, mult mai mică în orice caz faţă de cea a oamenilor de culoare, în SUA: negrii reprezintă 12 la sută din populaţia americană, homosexuali declaraţi doar între unu şi două procente. Ce este însă intersant de notat – lucru care a fost şi el fără îndoială luat în calcul de Obama – este că 15 la sută din marii donatori ai campaniei sale electorale vin din comunitatea gay Apoi, şeful Casei Albe îşi atrage din nou de partea sa lumea de la Hollywood şi din Silicon Valley. Nu în ultimul rând, Obama arată că poate avea idei noi pentru un alt mandat în fruntea ţării.

Mariajul între persoane de acelaşi sex este recunoscut, legal, în zece ţări din lume din care 7 sunt europene: Spania, Portugalia, Islanda, Suedia, Norvegia, Belgia şi Olanda. În restul lumii, homosexualii nu găsesc decât rareori oaze de libertate pentru a se căsători: Africa de Sud, Argentina şi Canada. Alte două ţări se pregătesc să facă pasul: Danemarca şi Franţa, sub preşedinţia socialistului François Hollande.

De notat că dacă ţările nordice, scandinave, au fost dintotdeauna vârfuri de lance în dosarele de societate, poziţia pro-mariaj adoptată de catolicele state spaniole, portugheze dar şi argentiniene este surprinzătoare. La fel de salutară este şi poziţia de pionier pe continentul negru a Africii de Sud.

Se poate deplânge fireşte absenţa unui stat asiatic din acest club dar şi a unei ţări arabo-musulmane. În Franţa – dar nu numai – care este ferm ostilă mariajului gay, biserica catolică se teme ca legalizarea promisă de François Hollande să nu aibă un efect domino, adică să nu incite şi alte state europene să facă pasul.

Chiar dacă ţări precum Spania şi Portugalia au legalizat mariajul homosexual, o trecere a Franţei de aceeaşi parte a baricadei ar echivala cu o generalizare a căsătoriilor homosexuale în mai toate ţările Uniunii, estimează mulţi dintre analiştii fenomenului.

Sursa: Radio France Internationale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *