Politică

Poziția lui Xi Jinping se clatină, mai multe surse vorbesc despre o ”lovitură de stat” pentru înlăturarea sa anul acesta

Președintele XI Jinping ar urma să fie schimbat de la putere până la sfârșitul acestui an, susțin ”zvonuri care circulă în China și pe rețelele sociale”, prezentate de The Washington Times.

Un videoclip care a circulat pentru o scurtă perioadă pe rețelele de socializare chineze prezenta detaliile unei ”lovituri de stat” organizate în China de înalți lideri ai Partidului Comunist pentru înlăturarea de la putere a președintelui Xi Jinping, din cauza măsurilor draconice luate de acesta în Shanghai și alte orașe pentru limitarea răspândirii Covid-19, scrie The Washington Times.

Xi Jinping ar urma să demisioneze până la sfârșitul acestui an, arată sursa citată.

Zvonurile au apărut după o întâlnire de săptămâna trecută a Comitetului permanent al Biroului Politic al partidului, grupul de conducere colectiv aflat la putere în China.

Informația înlăturării lui Xi Jinping a apărut inițial într-un videoclip de pe YouTube în limba chineză din 4 mai al unui blogger din Canada, care se prezenta sub numele Lao Deng.

Ulterior, s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare din China, dar au fost imediat cenzurat.

Xi Jinping ar urma să fie înlocuit cu premierul Li Keqiang

Bloggerul cita ceea ce afirma ar fi ”o sursă de securitate de rang înalt a Partidului Comunist Chinez (PCC)”, potrivit căreia o „lovitură de stat” a fost lansată împotriva lui Xi la întâlnirea liderilor de partid de la Beijing.

În urma presiunilor venite dinspre grupul de conducere a partidului, Xi Jinping ar fi fost forțat să se retragă, dar va rămâne în funcția de președinte al statului până la o întâlnire decisivă a partidului, la sfârșitul acestui an.

În locul său, actualul premier Li Keqiang va prelua conducerea partidului și a guvernului. Videoclipul a avea titlul ”Lovitură de stat șocantă: Xi Jinping a fost demis; Li Keqiang este Noul Maestru”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *