Actualitate

Pozițiile candidaților la PREȘEDINȚIA României față de Republica Moldova

Victor Ponta vorbește despre “întalnirea” cu frații noștri din RM în cadrul UE, care nu e “doar un obiectiv de interes național, ci un crez al fiecărui român patriot de pe ambele maluri ale Prutului”.

Într-un progam politic aflat sub steagul cuvântului “unire”, Victor Ponta e prudent în privința unirii cu R. Moldova. Nu menționează o posibilă unire a celor două țări într-un singur stat, ci doar în cadrul UE. Autorii analizei arată că subiectul posibilei uniri e privit cu reticență atât într-o Europă care nu vrea sa audă de modificări de granițe, cât și în estul continentului.

Candidatul liberal Klaus Iohannis vede R. Moldova ca pe o prioritate a politicii externe și afirmă că viitorul comun al celor două state este în UE. Identifică momentul istoric al semnării Acordului de Asociere la UE de către Chișinău și subliniază că această fază este una dificilă. Iohannis plasează bine în context capacitatea României de a furniza asistență autorităților moldovenești bazată pe experiența aderării europene. El menționează și oportunitatea de cooperare între autorități locale. Ce lipsește din referirile candidatului Iohannis este conflictul înghețat din Transnistria și o modalitate practică de asigurare a independenței energetice a R. Moldova.

Monica Macovei, canditat independent, promite că va sprijini în continuare R. Moldova și aduce în discuție implicarea sa în Parlamentul European pentru asocierea R. Moldova la UE. Candidatul independent promite că va lupta ca până în 2018 R. Moldova să primeasca un “calendar ferm de aderare la UE”.

Promisiunea este cel puțin îndrăzneață, având în vedere conflictul transnistrean (la care nu face nicio referire). Apoi, în calitate de parlamentar european, Monica Macovei ar trebui să cunoscă bine reticența Uniunii de a deschide negocieri, darămite de a promite un orizont de încheiere a lor, semnalează Luca Niculescu și Laurențiu Diaconu-Colintineanu. De altfel, viitoarea Comisie Europeană nici nu are un comisar dedicat exclusiv extinderii. Nu există nicio referire la cooperarea diplomatică, sprijin instituțional sau alte măsuri de colaborare cu R. Moldova.

Candidatul PMP, Elena Udrea, la alegerile prezidențiale identifică relația privilegiată cu R. Moldova printre prioritățile politicii externe propuse în programul său politic. Dezideratul enunțat este “România şi Republica Moldova, împreună în Uniunea Europeană” prin care se afirmă și susținerea independenței și suveranității R. Moldova. Acest deziderat este anulat însă în paragraful imediat următor de anunțul conform căruia Elena Udrea va “milita deschis pentru unirea celor două state româneşti, România şi R. Moldova”.

Udrea pare să ignore faptul că, în R. Moldova, curentul unionist este unul minoritar. Conflictul transnistrean nu apare deloc în ecuație, iar acesta este principalul obstacol în calea integrarii europene a R. Moldova. Apoi, de notat că semnarea Acordului de Asociere cu UE de către Chișinău este un pas foarte important care nu ar trebui periclitat de declarații precum organizarea unui referndum pe chestiunea unificării.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *