Prea puțini moldoveni cunosc despre inițiativa lui Igor Dodon, Alexandru Cazacu
„De la conducerea unui stat noi așteptăm politici organizate la cel mai înalt nivel. Și în privința mediatizării informației respective, eu cred că oficialii din Chișinău au dat-o în bară din plin. Dacă mergeți prin Italia și întrebați moldovenii dacă au auzit despre inițiativa lui Dodon, cred că nouă din zece moldoveni vor răspunde: Nu. Iar al zecelea va întreba: Cine este Dodon?”, a declarat liderul asociației, solicitat de IPN.
În opinia sa, nu prea mulți moldoveni din străinătate cunosc despre intențiile de referendum ale lui Igor Dodon. În general, încrederea moldovenilor de peste hotare față politicienii moldoveni a atins cote negative maxime din ultimii 20 ani. Președintele și conducerea Republicii Moldova nu au găsit încă o cale justă de discuție cu cetățenii de peste hotare.
Întrebat despre așteptările de la mecanismul de înregistrare prealabilă a cetățenilor cu drept de vot care în ziua referendumului se vor afla peste hotare, liderul „DOR” a spus că, dacă acesta va fi mediatizat la fel de prost ca la alegerile precedente, rezultatul va fi nul. Nu este suficient să creezi un mecanism, mai trebuie să mai știi să informezi oamenii despre existența acestuia și să-i convingi că e util. Altfel, va fi exact situația din trecut: lipsă de buletine și alegători supărați și nedreptățiți, în condițiile în care dreptul la vot este unul fundamental, spune Alexandru Cazacu. În opinia sa, conducerea de la Chișinău e obligată să găsească metodele și pârghiile ca informația să ajungă la fiecare cetățean, în orice colț al lumii.
„Ideea înregistrării prealabile este bună, mai rămâne să vedem cum va fi pusă în practică și dacă va funcționa. Nu știu câți moldoveni vor ieși la referendumul inițiat de Dodon și ce vor vota, dar, la sigur, aceste cifre vor servi pentru o organizare mai bună a scrutinelor electorale viitoare, cât și la o distribuire proporționată a secțiilor de vot peste hotare, cât de cât legată de realitate. Eu însă văd „înregistrarea prealabilă” ca un instrument plin de lacune și nepotrivit. În primul rând, nu toți moldovenii de peste hotare au posibilitatea să se înregistreze: lipsă de timp, bani, dorință sau terminale online. În al doilea rând, marja de eroare dintre realitate și numărul persoanelor înregistrate va fi mereu atât de mare, încât această modalitate de „numărare a cetățenilor” e chiar contraindicată, din punctul meu de vedere”, a menționat Alexandrul Cazacu.
Dacă ar face parte din guvernare, liderul Asociației „DOR” ar propune intensificarea colaborării Ministerului de Externe cu statele în care sunt cei mai mulți moldoveni. Italienii sunt cei care ar putea da cifra cea mai apropiată de adevăr la întrebarea: Câți moldoveni sunt în Italia? „De ce să inventăm roata și să ne apucăm de numărat ceea ce alții demult știu?” a remarcat Alexandrul Cazacu.
Președintele „DOR” a mai spus că personal nu are mari așteptări față de un referendum inițiat de actualul președinte. În opinia sa, a venit timpul ca Republica Moldova să aibă un președinte care unește cetățenii și nu îi dezbină. Diaspora este pestriță în ceea ce privește preferințele politice. Cu siguranță, majoritatea moldovenilor din țările ex-sovietice, dar nu toți, vor vota „pro” pentru orice inițiativă venită de la Igor Dodon, iar majoritatea moldovenilor din UE, SUA și restul lumii vor vota „contra”, presupune Alexandrul Cazacu.
„Pe mine, ca și cetățean, mă interesează mai mult: Din care buzunar se plătesc referendumurile născute din mofturile unor politicieni și cine din acești politicieni este gata să-și asume riscurile unui referendum eșuat, dar și costurile lui. E ușor să faci încercări din banul poporului, dar, uneori riști să devii penal și penalizat. Până la urmă, dacă nu greșesc, un referendum consultativ nu impune pe nimeni să ia o decizie, deci, cum s-ar spune: Ne sfătuim cu voi, dar facem cum știm noi. Din punctul meu de vedere, vor mai fi cheltuite câteva milioane de lei în vânt”, a mai spus Alexandru Cazacu.
Președintele Igor Dodon a semnat la sfârșitul lunii martie un decret privind desfășurarea unui referendum consultativ republican. Plebiscitul urmează să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetățenii vor răspunde la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii vor fi întrebați dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și dacă sunt de acord cu predarea în școli a Istoriei Moldovei.
În perioada 11 iulie – 9 august, cetățenii cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului din 24 septembrie se pot înregistra în prealabil prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care se află. Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiați din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare în străinătate.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!