Actualitate

Predă arma și vei fi în siguranță

Se întâmpla în 2010 în satul Alexeevca, raionul Florești. Mama și tata s-au întors acasă din Federația Rusă, de la muncă. Și cum toți copiii așteaptă ceva bun din valiza maturilor, fiii familiei au răscolit peste tot. Frații de 13 și 14 ani au găsit o pușcă.

O parte dintre părinții, care nu își văd copiii mult timp sunt mai permisivi cu ei. După ce au găsit arma, adolescenții au vrut să vadă cum funcționează. Cel mai mare, mai curajos, a luat pistolul, a pus degetul pe trăgaci, l-a fluturat în fața fratelui mic și s-a prefăcut că l-a împușcat. Dar, într-o secundă de euforie, degetul a pus prea mare presiune pe trăgaci și pistolul a împins un glonț, străpungând toracele fratelui mai mic.
Băiatul a fost transportat imediat la spitalul raional Florești, însă din cauza hemoragiei toracice interne, a decedat. Polițiștii au ridicat arma și cartușele și au pornit o cauză penală pentru „lipsirea de viață prin imprudență”.

Omul e la pușcărie

Un alt caz cu implicarea unei arme a avut loc anul trecut. Într-un local din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, stăteau seara mai mulți prieteni la masă. Mai beau un pahar de ceva tărișor, mai jucau cărți și se simțeau bine. Era trecut demult de miezul nopții și bărbații mai erau în barul din localitate.

Dar la un moment dat, ceva nu a mers bine. Unul din cei trei se duce acasă și revine la bar cu o armă de vânătoare. Furios, împușcă într-un consătean cu care a stat la masă. Trage, apoi îl rănește și pe al treilea, pe cel mai tânăr dintre ei.

La ora patru dimineața, poliția a venit la fața locului și a constatat că bărbatul de 45 de ani a murit, iar cel de 24 era rănit. Despre atacator, poliția spunea că era în stare de ebrietate și a luat arma tatălui său din seif. În prezent, bărbatul este la pușcărie.

Neglijența posesorilor de arme

Despre aceste cazuri, oamenii legii spun că au loc din cauza neglijenței posesorilor de arme. Andrei Moroi, specialist principal al Serviciului autorizări al Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, este convins că nerespectarea și neglijarea regulilor de deținere, păstrare și mânuire a armelor de foc duce la tragedii. „Pericolul cel mai mare se manifestă prin păstrarea armei la domiciliu în lipsa seifului sau a dulapului metalic, neasigurarea integrității acesteia. De asemenea, necunoașterea sau nerespectarea regulilor de mânuire, sau utilizarea armei contrar destinațiilor speciale, pot avea consecințe grave. Transmiterea armei ori chiar accesul armelor în mâinile persoanelor care nu au permis, poate duce la vătămarea integrității corporale sau a sănătății, până la deces. Lăsarea fără supraveghere în apartament, geantă, automobil sau în alt loc poate ajunge la pierderea sau furtul armei de foc”, a declarat ofițerul de poliție pentru ziarul TIMPUL.

Polițistul Andrei Moroi explică cum trebuie să procedăm în cazul unui accident cu implicarea armelor de foc. „Persoana care a împușcat este obligată să acționeze imediat pentru a acorda primul ajutor și asistență medicală răniților. Totodată, trebuie de anunțat cel mai apropiat organ de poliție, indiferent dacă sunt sau nu victime, pagube materiale. În același timp este foarte important ca locul faptei și arma să rămână intacte după ce s-a întâmplat accidentul. Organul de poliție sau de urmărire penală va cerceta circumstanțele în care s-a produs evenimentul la fața locului. Arma care a fost folosită și ridicată ca probă, va rămâne la păstrare până la încheierea urmării penale”, a afirmat ofițerul de poliție.

Cei care vor preda pistolul, nu vor fi sancționați

Pentru a evita accidentele cu implicarea armelor de foc, Inspectoratul General de Poliție îndeamnă oamenii să le predea. Marin Maxian, șeful Direcției ordine publică din cadrul IGP, a declarat în timpul unei conferințe de presă că predarea armelor de foc va crește gradul de siguranță în comunitate. Mai mult decât atât, polițistul promite că cei care vor preda pistolul, nu vor fi sancționați.

„Conform legislației, predarea benevolă a armelor nu se sancționează, de aceea noi încurajăm cetățenii să o facă la entitățile polițienești din subdiviziunile teritoriale, inspectoratele de poliție, sectoarele de poliție la șeful de post sau să anunțe o altă autoritate din comunitate care respectiv ne va referi nouă acest caz. Iar în cazul în care fac obiectul legii din circuitul civil și dacă nu sunt implicate în comiterea infracțiunilor sau nu sunt urmărite de către organele de urmărire penală, sau urmărite de alte state pentru comiterea infracțiunilor că au fost sustrase, poate deveni proprietar în continuare și a obține dreptul la posesie”, a declarat șeful Ordinii Publice.

Evaluare psihologică anuală pentru deținătorii de arme

Omul își achiziționează o armă cu intenția de a se simți în siguranță. Psihologa Irina Novac spune că relația cu pericolul este una abstractă și în mare parte închipuită. „Niciodată nu știi când poți să fii în pericol. Ideea că tu ai o armă, îți dă o siguranță. Posibil arma ceea să nu fie niciodată folosită. Dar se pot întâmpla diferite lucruri pe parcurs, diferite de acea inițiativă inițială – a te simți în siguranță. Apar situații de gelozie și atunci omul își amintește că are acasă o armă și o poate folosi, sau la o beție, de a face mișto, de a se da mare și tare. Astfel, persoana sare peste intenția inițială de a se proteja”, susține psihoterapeuta.

Irina Novac recomandă autorităților ca să fie introdus un control psihologic anual. „În România, de exemplu, oamenii sunt obligați să fie testați psihologic pentru a obține permis de portarmă. Și la noi se practică aceste teste, dar sunt formale. Se face o semnătură obișnuită și atât. Este o birocrație și asta numai în momentul în care persoana cumpără armă, dar ulterior? Dar peste 10-20 de ani cine îl evaluează? Starea psihică se schimbă după un stres, dar noi câte stresuri în viață putem avea… Pentru că momentul de stres este atunci când omul are o emoție profundă, puternică care deja îl încurcă să mai gândească și atunci pot să apară diferite incidente”.

Psihologa amintește și de anii ‘90. „În acea perioadă se stingea lumina, se fura, veneau hoții în casă. Anumite familii, mai avute, erau puse pe o listă și atunci chestia ceea de nesiguranță era foarte intensă. Dar oamenii atunci nu aveau arme. Astfel, momentul acela din trecut a schimbat relația cetățenilor cu pericolul și astăzi încearcă să fie în siguranță, achiziționând arme”, spune Irina Novac.

Psihoterapeuta mărturisește că simte o nesiguranță în societate și în oamenii pe care îi consiliază. „Persistă această frică la oameni, prin stările în care se intensifică. Că mergând pe stradă se simt priviri stranii, oamenii încep să fie atacați pe înserate, ori sunt urmăriți de gândul că ar putea fi atacați. Și asta se întâmplă pentru că țara este într-o mare criză financiară și apar diferite fenomene”, a concluzionat psihologa Irina Novac.

Până în prezent, poliția a scos din circuit 14 086 arme de foc deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol. Acestea au fost distruse prin topire. Posesorii acestora au fost eliberați de răspundere penală sau contravențională.

Pe parcursul perioadei a 11 luni în 2016, au fost înregistrate 68 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc, inclusiv cu arme la evidenţă – 18
Cu arme deţinute ilegal sau pneumatice – 46
Armă cu țeavă lisă – 9
Pneumatică – 16
Pistol cu glonț – 2
Pistol start – 1
Pistol cu bile de cauciuc – 1
Neidentificată – 12
Artizanală – 1 (Amenințare cu moartea)
Ştruţ – 4

Potrivit prevederilor Legii nr. 130 cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, condiţiile de acordare a permisului de procurare a armelor letale şi neletale supuse autorizării şi, după caz, a permisului de armă se acordă persoanelor care întrunesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au împlinit vârsta de 21 de ani;

b) au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică de mânuire a armei de foc, organizat de o persoană juridică acreditată în domeniu, în condiţiile legii, cu excepţia personalului atestat din cadrul autorităţilor administraţiei publice care au competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi al ordinii publice;

c) dispun de condiţii pentru asigurarea securităţii şi integrităţii armelor şi a muniţiilor;

d) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme şi muniţii;

e) au calitatea impusă de lege, atestată prin documente prevăzute în normele de aplicare a prezentei legi, în funcţie de destinaţia armelor.
 
TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *