Pregătiri pentru o eventuală epidemie de holeră
„Într-o situaţie critică este Ucraina. Cele mai afectate zone sunt din regiunea Odesa. Riscăm, astfel, să avem cazuri de holeră de import, deoarece anume Ucraina este destinaţia preferată a moldovenilor în sezonul estival”, a comunicat viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, la şedinţa Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică. Potrivit lui Magdei, riscăm să „importăm” cazuri de holeră prin intermediul migraţiei, turismului şi programelor educative în ţările afectate. „Timp de 11 ani în ţara noastră nu a fost depistat niciun caz de holeră, dar noi trebuie să rămânem în stare de alertă”. Viceministrul a declarat că Ministerul Sănătăţii are în rezervă destule medicamente, dar şi paturi libere în instituţiile medicale de boli infecţioase pentru a face faţă oricărei situaţii.
Bazine murdare şi produse alimentare vândute direct pe trotuar
Specialiştii mai susţin că atât canicula, apa potabilă infestată, cât şi produsele alimentare comercializate în condiţii insalubre favorizează apariţia bolilor infecţioase acute. „Produsele alimentare, procurate direct de pe trotuare, pe timp de caniculă, prezintă un risc sporit de îmbolnăvire cu boli diareice acute (BDA). Oamenii însă nu ţin cont de prevenirile medicilor şi continuă să se alimenteze din aceste surse. Un alt mediu periculos pentru răspândirea BDA sunt bazinele cu apă, care nu corespund normelor sanitare. Din 120 de bazine din republică, doar 12 corespund normelor igienice”, a menţionat Iurie Pânzaru, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică. Deşi situaţia este deplorabilă, Pânzaru spune că angajaţii din teritorii nu pot obliga oamenii să nu se scalde în bazinele murdare.
Tip nou de salmonelă în RM
În acelaşi context, specialiştii în sănătate anunţă şi despre un risc de izbucnire a cazurilor de toxiinfecţie cu salmonelă. „De la începutul anului am depistat 572 cazuri de salmonelă, dintre care în 233 de cazuri au avut de suferit copiii. Infestarea are loc prin consumul de carne. În unul din cazuri produsul din carne provenea de la fabrica Floreni”, a menţionat viceministrul Sănătăţii, atenţionând totodată despre apariţia în RM a unui tip nou de salmonelă, care nu a fost depistat de zeci de ani în ţara noastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!