CSI / Rusia

Premieră mondiala. Hackerii ruşi au oprit livrările de energie în Ucraina

Potrivit agenţiei, este vorba despre compania Prykarpattyaoblenergo şi cel puţin alte două companii de distribuţie a energiei electrice, în reţele cărora au fost găsite softuri malware identice.

Prykarpattyaoblenergo a raportat incidentul pe 23 decembrie, că urmare, probleme în furnizarea de energie electrică s-au observat în întreagă regiune Prikarpatie, inclusiv la Ivano-Frankivsk, scrie „Liga.Novosti”.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat Rusia de atac cibernetic, iar Ministerul Energiei şi Minelor din Ucraina a înfiinţat o comisie specială însărcinată să efectueze o anchetă,” – scrie Reuters.

Compania Prykarpattyaoblenergo a declarat la momentul respectiv despre o „intervenţie” în sistem.

Kremlinul nu a comentat incidentul.

Potrivit experţilor de securitate informatică, atacul asupra Prykarpattyaoblenergo ar putea fi primul caz în care hackerii au reuşit să oprească alimentarea cu energie electrică.

„Pentru prima dată avem dovadă şi putem asocia un program malware specific de un rateu al sistemului,” a spus Kyle Wilhoit, Senior Threat Researcher al Trend Micro.

Hackerii au folosit un soft malware pe platforma BlackEnergy, permiţându-le să obţină acces la reţea şi să instaleze programul KillDisk, capabil să steraga sau suprascrie fişiere. Scopul exact al KillDisk nu este încă cunoscut, cercetătorii încercând să afle dacă softul este direct responsabil de atac sau are doar rol de mascare a atacului.

Amintim că, anul trecut, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a fost creat un Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, în care Serviciul Român de Informaţii a fost atras în calitate de naţiune-lider.

Această calitate presupune definirea, de către specialiştii naţionali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerinţelor tehnice şi a arhitecturii unui sistem de protecţie a unor infrastructuri critice IT&C împotriva ameninţărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcina a naţiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO că şi contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, naţiunea-lider va asigura managementul de proiect şi instruirea specialiştilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *