Economie

(PREMIERĂ) R. Moldova a importat cel mai mult din România

Exporturile româneşti pe piaţa moldovenească s-au ridicat la 360 milioane de dolari SUA. Este a doua oară, după anul 2000, cînd România devansează Federaţia Rusă în topul celor mai importanţi parteneri la import ai Moldovei, pe fondul reducerii exporturilor ruseşti pe piaţa moldovenească cu 9 la sută în primele şase luni ale acestui an.

România a exportat în Republica Moldova în ianuarie-iunie mărfuri în valoare de 360 milioane de dolari SUA, în timp ce livrările din Federaţia Rusă au fost cu circa 7 milioane mai mici, respectiv 353 milioane.

Importul de automobile şi motorină vine în special din România, în timp ce criza regională a afectat grav comerţul, şi este vorba nu numai despre Rusia, dar şi Ucraina, cu care am înregistrat o scădere şi mai mare, a explicat Octavian Calmîc, viceministru al Economiei.

Potrivit acestuia, pînă nu demult o parte din exporturile de motorină proveneau din Federaţia Rusă. Date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică denotă că anul trecut 60,5 la sută din consumul intern de motorină a fost acoperit cu importuri din România, iar 17,2 la sută din Rusia.

Mai multe date despre importurile și exporturile RM.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *