Politică

Premierul Dorin Recean, întrevedere cu secretara de stat a Carolinei de Nord: Elaine Marshall reconfiră sprijinul partenerilor americani și trasează noi obiective de cooperare în domeniul economic și educațional

Prim-ministrul Dorin Recean a primit la Guvern delegația americană condusă de secretara de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall. Întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru consolidarea relațiilor și evidențierea cooperării continue cu Statele Unite ale Americii.

„În fiecare an, Republica Moldova și Carolina de Nord își întăresc relația de înfrățire. Mulțumim pentru contribuția personală pe care o aduceți în dezvoltarea parteneriatului moldo-american și mizăm, în continuare, pe tot sprijinul prietenilor noștri din Carolina de Nord în implementarea agendei de interes comun”, a declarat Dorin Recean, potrivit Jurnal.md.

În discuție, oficialii au discutat potențialul de creștere a schimburilor comerciale și a investițiilor între Moldova și Carolina de Nord, în special în domeniile tehnologiei, agriculturii, educației, securității energetice și tranziției la energia verde.

De asemenea, a fost exprimat interesul pentru promovarea continuă a schimburilor culturale și programelor educaționale între universitățile din Carolina de Nord și cele din țara noastră.

Referitor la sprijinul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, Dorin Recean a subliniat angajamentul ferm al RM de a se integra în spațiul comunitar, iar oficialul american a reiterat că, prin susținerea programelor sectoriale, statul Carolina de Nord contribuie la realizarea aspirațiilor europene ale Moldovei.

Pe lângă aceste subiecte, șeful Executivului a notat și contribuția Carolinei de Nord în procesul de transformare a Armatei Naționale conform standardelor occidentale, prin intermediul angajamentelor bilaterale încheiate de Ministerul Apărării și Garda Națională a Carolinei de Nord.

La rândul său, secretara de stat, Elaine Marshall, a reconfirmat sprijinul partenerilor americani din statul Carolina de Nord și a trasat noi obiective de cooperare în domeniul economic și educațional. „Un stat puternic, înseamnă instituții puternice și angajați competenți”, a punctat oficialul american. 

Statul american Carolina de Nord este înfrățit cu Republica Moldova din anul 1999, iar primele proiecte de colaborare au început încă în anul 1995.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *