Premierul Leancă le-a explicat parlamentarilor BENEFICIILE asocierii cu UE. Voronin a parafat memorandumul Kozak fără referendum
Pe când Planul Kozac, care prevedea federalizarea ţării şi păstrarea prezenţei militare ruse în regiunea transnistreană pentru câteva decenii, a fost parafat de liderul comunist, Vladimir Voronin, pe atunci şef de stat, fără să fie supus unui referendum, deşi este subiect de referendum naţional. Declaraţia a fost făcută de premierul Iurie Leancă, în plenul şedinţei Parlamentului, în timpul examinării moţiunii de cenzură propusă de comunişti, transmite IPN.
Legislaţia Moldovei prevede că oamenii îşi expun poziţia la referendum doar referitor la tratatele şi acordurile care pot afecta suveranitatea ţării. Or, Acordul de Asociere cu UE, parafat la 29 noiembrie curent, nu atentează la această suveranitate. În schimb, memorandumul Kozak face parte din lista acordurilor care trebuie supuse unui referendum. „Acesta a fost parafat de dumneavoastră, domnule Voronin. Dacă ar fi fost semnat şi dacă intra în vigoare, ar fi atentat la suveranitatea ţării”, a spus premierul.
Cât ţine de acuzaţiile parlamentarilor comunişti că negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE au fost secretizate, oficialu la menţionat că, potrivit cutumei internaţionale, procesul de negocieri are caracter discret pentru ca părţile să-şi poată prezenta opţiunile fără a fi supuse presiunilor.
În câteva săptămâni vom avea o traducere oficială
„Moldova s-a condus de această cutumă în negocierea celor peste 1800 de tratate internaţionale. Norma internaţională nu prevede publicarea acordului până la intrarea în vigoare. Ministerul de externe a convenit cu UE publicarea lui şi deja a început traducerea celor peste 900 de pagini în română şi rusă. Peste câteva săptămâni, va fi făcut public în cele 2 limbi”, a informat Iurie Leancă.
Premierul a mai spus că şi în 2007, când PCRM era la putere şi a negociat Acordul cu UE privind facilitatrea regimului de vize, a făcut-o fără a comunica public detaliile înţelegerilor.
BENEFICIILE ASOCIERII CU UNIUNEA EUROPEANĂ
De pe urma liberalizării comerţului cu UE, se va produce o creştere a exporturilor cu aproape 12% pe toate direcţiile şi, respectiv, reducerea deficitul comercial. De asemenea, PIB-ul ţării va creşte cu circa 4% pe termen scurt şi aproape cu 9% pe termen lung, suplimentar la creşterea economică prognozată. Acestea sunt câteva dintre efectele asocierii Moldovei la UE şi creării Zonei de Comerţ Liber, comunicate de către premierul Iurie Leancă în Parlament, transmite IPN.
Iurie Leancă a mai spus că mărfurile de consum se vor ieftini cu circa 4%, salariile vor creşte cu până la 7%, iar consumul populaţiei va spori cu 8%. În afară de aceste cifre, Moldova îşi va integra economia într-o piaţă de 500 de milioane de consumatori, cu capacitate avansată de cumpărare şi aplicarea aceloraşi reguli de joc. Acest fapt va face Moldova şi mai atractivă pentru investiţii, iar produsele moldoveneşti, care vor avea acces deplin pe piaţa europeană, vor deveni mai competitive, a subliniat primul ministru.
Guvernul a semnat cu organisme şi bănci europene acorduri de finanţare a unor proiecte investiţionale de peste 1 miliard de euro. Aproape 45% din banii alocaţi de UE sunt destinaţi pentru reabilitarea drumurilor. De asemenea, va fi susţinută agricultura şi dezvoltarea rurală, securitatea şi eficienţa energetică, reforma justiţiei etc.
„Din surse europene vom continua în 2014-2015 proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare. Urmează să conectăm la apeduct încă peste 27 de mii de cetăţeni, iar la sistemele de canalizare – peste 20 de mii. Împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, am lansat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni care, odată dat în exploatare în anul viitor, ne va ajuta să obţinem o cale adiţională de import a gazelor naturale. Aceasta, de rând cu construcţia a două poduri peste Prut şi a liniilor electrice de interconexiune în sudul ţării, vor asigura integrarea noastră pe piaţa europeană”, a precizat şeful Guvernului.
Iurie Leancă a mai comunicat că Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene prin care, începând cu 1 ianuarie 2014, vinurile moldoveneşti capătă acces liber pe piaţa europeană.
Acordul de Asociere cu UE a fost parafat de Moldova la 29 noiembrie curent, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Comuniştii au învinuit Guvernul Leancă că a secretizat negocierile şi i-a înaintat moţiune de cenzură, a treia din acest an.
Prim-ministrul Iurie Leancă şi-ar dori să aibă cât mai multe momente în care cetăţenii să poată auzi argumentele celor care spun că sunt împotriva integrării Moldovei în Europa şi argumentele guvernării, care a susţinut dintotdeauna că moldovenii merită un viitor mai bun, merită să fie în rând cu cetăţenii europeni. Cu o declaraţie în acest sens a ieşit premierul în faţa deputaţilor, mulţumindu-le comuniştilor pentru moţiunea de cenzură, care i-a permis să vină în Parlament şi să vorbească despre beneficiile asocierii cu UE, transmite IPN.
„Legat de beneficii concrete, aş menţiona unul de maximă importanţă pentru cetăţenii noştri – liberalizarea regimului de vize. Am primit cu maximă satisfacţie decizia Comisiei Europene de a recomanda Parlamentului European şi Consiliului European de a lua decizia de a anula vizele pentru Moldova şi ne aşteptăm că moldovenii vor călători liber în spaţiul Schengen, într-o perspectivă apropiată. Şi asta datorită unei munci asidue a instituţiilor statului”, a subliniat premierul.
Într-o perspectivă apropiată, de câţiva ani, Moldova va depune şi cererea de aderare la Uniunea Europeană. „Sunt convins că va veni ziua în care ne vom bucura şi de acordul conform căruia Republica Moldova va deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene. Moldova va deveni o ţară modernă, deschisă pentru toată lumea, cu reguli previzibile de joc, care parţial sunt stabilite de cea mai influentă comunitate a statelor suverane – Uniunea Europeană”, a adăugat Iurie Leancă.
Comuniştii au acuzat că Acordul de Asociere cu UE, parafat la 29 noiembrie, a fost negociat în secret, iar prevederile acestuia pot duce la colonizarea ţării şi la izbucnirea conflictelor în ţară.
–
Premierul, Iurie Leancă, a venit astăzi, 11 decembrie, cu un raport în plenul Parlamentului R. Moldova cu privire la parafarea Acordului de Asociere cu UE. Aceasta în contextul moțiunii comuniștilor de cenzură împotriva Guvernului, examinată astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare.
Premierul a mai explicat că autentificarea textului Acordului a fost făcut în conformitate cu prevederile legale și în conformitate cu normele de drept internațional. În context, Leancă i-a luat la rost pe comuniști că în cei 8 ani de zile nu au construit atâtea drumuri câte au fost reparate de către cei din Alianță și a menționat că acei comuniști care pleacă acasă, în regiuni, se bucură de călătoria pe un drum european.
Șeful Executivului a mai raportat că din sursele europene vor fi continuate proiecte de aprovizionare prin apeducte și canalizare, la care vor fi conectați 20 mii cetateni. De asemenea, el a menționat și gazoductul Iași-Ungheni, care va oferi o cale adițională de gazificare pentru cetățenii R. Moldova, precum și a salutat decizia de ieri a Parlamentului European, prin care vinurile moldovenești vor căpăta drum liber pe piața europeană.
„Vreau să mulțumesc deputaților comuniști că nu au părăsit sala de ședințe așa cum obișnuiesc. Dle Voronin, vă spun că este limpede că PCRM a fost preluat de interese ultra-conservatore și cade pradă acestora. Asocierea cu UE este în intresul Moldovei și este adevărat că orice schimbare nu este ușoară. Ideologia comunistă nu este binevenită în Europa, dar nu totul este pierdut stimați comuniști”, a mai spus Iurie Leancă.
Spre final, șeful Guvernului a lansat o frază, parafrazând moto-ul partidului din care face parte: „Cu sau fără PCRM, cu sau fără Voronin, Moldova va merge înainte și nu înapoi”, și-a încheiat discursul primul-ministru.
(UPDATE 15.15) LEANCĂ DE LA TRIBUNA CENTRALĂ: Cetățenii moldoveni merită să fie în rând cu cei europeni. Tocmai ca cetățenii să fie cât mai informați sunt gata să particip cu Voronin la o dezbatere privind viitorul european al Moldovei. Sunt curios să văd unde vrea Voronin sa integreze țara. El, când era la putere s-a certat cu Rusia, el ne spunea că viitorul Moldovei este doar în UE. Moțiunea de astăzi care este împotriva viitorului Moldovei va eșua.
(UPDATE 15.08) Deputații din Parlament au ținut un minut de reculegere în memoria lui Nelson Mandela, om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999, care a murit pe 5 decembrie, în urma unei boli.
(Știre inițială) Deputații se întrunesc astăzi, 11 decembrie în ședință la Parlament. Aleșii poporului vor examina motiunea de cenzură a comuniștilor de a demite Guvernul Leancă.
Moţiunea de cenzură examinată astăzi de Parlament, va avea soarta celorlalte trei precedente, care nu au fost aprobate. De această părere este vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc. Politologul a declarat că guvernarea ar face bine să modifice Regulamentul Parlamentului, adică să fie o limită pentru înaintarea moţiunilor de cenzură.
Fracţiunea comuniştilor a înaintat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă invocând că a fost negociat în secret Acordul de Asociere cu UE, parafat la 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Victor Juc este de părere că negocierile nu au avut loc în secret, informaţia despre negocieri era cunoscută. Iar cât privește acordul parafat, regulile prevăd că textul nu poate fi negociat cu tot poporul.
sursa: ipn
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!