CSI / Rusia

(PRESA AMERICANĂ) Casa Albă și Congresul trebuie să aloce bani pentru apărarea Ucrainei

Occidentul, inclusiv Statele Unite, ar trebui serios să pună în discuție susținerea Ucrainei, dacă nu vrea să se ajungă la o situație dezastruoasă. Asta înseamnă să se ofere bani Ucrainei pentru apărare.

După o perioadă de calm în decembrie, luptă s-a intensificat în aceeași lună. Liderul așa-numitei republici populare Donețk, declara recent că va acapara tot Donețkul. Următoarea zi, separatiștii, probabil susținuți de trupele ruse, au ajuns în orașul Mariupol, ucigând 30 de civili.

Moscova nu a întreprins ceva pentru a promova o soluționare pașnică a conflictului. Nu și-a retras armele și nici nu a securizat frontiera ruso-ucraineană, așa cum s-a stabilit la Minsk. Președintele rus Vladimir Putin continuă să nege că forțele sale lupte în Ucraina, chiar dacă posturile TV prezintă soldații ruși, în acțiune pe teritoriul ucrainean, purtând însemnele ruse.

În ciuda la aparențe, Kremlinul încearcă să mențină conflictul mocnind și poate urmărește și destabilizarea guvernul de la Kiev.<br><br><br type=”_moz”>

În ciuda la aparențe, Kremlinul încearcă să mențină conflictul mocnind și poate urmărește și destabilizarea guvernul de la Kiev.

Pentru Occident, această problemă merge dincolo de Ucraina. Rusia ”a rupt cartea cu reguli” care a menținut pacea, stabilitatea și securitatea în Europa pentru aproape 70 de ani, și a folosit forța pentru a schimba frontierele. În cazul în care Occidentul nu o împinge înapoi, s-ar putea confrunta cu probleme, chiar provocari armate, din Rusia și în altă parte, care vor necesita raspunsuri mult mai costisitoare.

Pentru moment, SUA și Uniunea Europeană a răspuns agresiunii ruse cu o serie de sancțiuni economice. Acestea au provocat daune grave asupra economiei ruse, dar nu și-au atins deocamdată obiectivul politic: convingerea Moscovei de a cădea la un acord în cadrul negocierilor.

Statele Unite au oferit, de asemenea, asistență militară oficialilor de la Kiev, care atinge cifra de 120 milioane dolari. Washington trebuie să facă mai mult pentru a influența oficialii de la Moscova să îți schimbe acțiunile și cursul. Asta ar înseamnă că îi fie oferite Ucrainei suficiente mijloace militare pentru a face față agresiunii ruse, încât Putin și armata sa să renunțe în a se avânta în această luptă.
În primul rând, Casa Albă și Congresul trebuie să aloce bani pentru apărarea Ucrainei: 1 miliard de dolari asistență militară pentru acest an fiscal, urmată de încă 1miliard de dolari în anii fiscali 2016 și 2017. Congresul nu ar trebui să autorizeze doar asistență, așa cum a anul trecut, dar și fonduri adecvate.

În al doilea rând, guvernul SUA ar trebui să modifice politica sa și să înceapă acordarea de asistență letala pentru Ucraina. Pentru a fi sigur, cele mai multe dintre fondurile de mai sus ar merge la asistență neletală. De exemplu, armata ucraineană are nevoie urgent de radare contra-baterie pentru a indica sursa de rachete inamice și focul de artilerie, care produce aproximativ 70 la sută din victimele ucrainene.

Dar ucrainenii au nevoie de asemenea și de arme defensive. Rachetele antitanc deținute de ucraineni sunt de peste 20 de ani și o mare parte din ele sunt defecte. Armele oferite de SUA ar putea umple acest un gol crucial.

În al treilea rând, guvernul SUA ar trebui să discute cu alte state membre NATO acordarea de asistență pentru Ucraina, în special acele țări care operează echipamente si armament sovietic. 

Potrivit reprezentanților administrației lui Obama, ideea de a livra arme letale (de luptă) pe teritoriul Ucrainei, a fost susținută de șeful forțelor armate ale SUA și NATO în Europa, generalul Philip Breedlove. Potrivit publicației, The New York Times, Obama nu a luat deocamdată nici o decizie cu privire la acest subiect.

sursa: washingtonpost.com/nytimes.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *