CSI / Rusia

Presa de stat rusă în derută: RIA și TASS publică informații eronate despre trupele de la Nipru iar apoi le-a șters

Două agenții de știri de stat rusești au publicat luni alerte în care se spunea că Moscova își mută trupele pe „poziții mai favorabile” la est de fluviul Nipru din Ucraina, însă după odar câteva minute au retras știrile, transmite Reuters.

Incidentul, unul extrem de neobișnuit, dezvăluie deruta din cadrul instituțiilor militare rusești și al presei de stat cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters.

Ministerul Apărării a reacționat rapid, spunând că publicarea unei „informații false” despre „regruparea” trupelor în regiunea Nipru (Dnipro), ce ar fi venit de la centrul de presă al Ministerului rus al Apărării, este o „provocare.”

RIA și TASS au dat știri, apoi le-au retras și și-au cerut scuze
Luni, într-o serie de trei alerte, agenția de știri de stat RIA a transmis că cei din comandamentul grupului de forțe Dnepr al Rusiei a decis relocarea trupelor în „poziții mai favorabile” la est de Nipru.

Aceasta a adăugat că, după regrupare, forța Dnepr își va elibera o parte din trupe pentru a fi desfășurate în ofensive pe alte fronturi. RIA a scris că cei din comandamentul militar rus au fost de acord cu concluziile conducerii Dnepr și au ordonat începerea relocării trupelor.

Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte fără explicații.

O altă agenție de stat, TASS, a publicat doar o alertă privind regruparea trupelor pe poziții mai favorabile, apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greșeală. Aceasta și-a cerut scuze cititorilor săi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, în conferința de presă ținută luni, să comenteze ce s-a întâmplat cu știrile publicate de cele două agenții de presă.

Trupele ruse sunt puse sub presiune la est de Nipru

Armata rusă a spus săptămâna trecută că forțele sale au împiedicat o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului și pe insulele din apropiere.

Forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul estic (stâng) Niprului în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Imagini geolocalizate publicate duminică arată că forțele ucrainene au făcut mici progrese în Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de Nipru).

Câțiva bloggeri de război ruși au continuat să afirme că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krynky și că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (la 13 km sud-est de orașul Herson și la 3 km de Nipru) și Pidstepne (la 17 km est de orașul Herson și la 4 km de Nipru).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *